Echtpaar Henk en Mineke van Berkel-van der Kous met de burgemeester. Foto: Rob Stevens
Echtpaar Henk en Mineke van Berkel-van der Kous met de burgemeester. Foto: Rob Stevens

Burgemeester feliciteert kras paar Henk en Mineke

Maatschappij

Na die 65 jaar nog altijd hevig verliefd

Door Rob Stevens

 EIBERGEN - Henk en Mineke van Berkel-van der Kous uit Eibergen zijn woensdag 16 maart 65 jaar getrouwd. Dat betekent dat ze een briljanten huwelijk te vieren hadden. De burgemeester Joost van Oostrum kwam langs om het echtpaar te feliciteren met deze mijlpaal en bood Henk en Mineke namens de gemeente de felicitaties en een boeket bloemen aan. Hij komt noodgedwongen door de achterdeur binnen, omdat de voordeur is dicht geplakt met papieren bloemen en versierselen.

Het is nog een kras paar zoals ze daar aan de Prins Bernardstraat in de kamer zitten. Daar waar ze al veertig jaar wonen. Henk is 87 en Mineke 90. Hij komt uit een gezin van zeven kinderen, zij uit een gezin van tien. De zondag ervoor hebben ze hun jubileum gevierd met de familie en wat vrienden bij De Klok in Eibergen. Net als vijf jaar geleden. Volgens eigen zeggen is Henk na die 65 jaar nog altijd hevig verliefd.

Henk is in Amsterdam geboren. Mineke is in Eibergen geboren en getogen. Henk kwam al vroeg in zijn leven in een pleeggezin in Eibergen terecht. De voogdij zocht voor hem en zijn broers en zuster een pleeggezin niet te dicht bij Amsterdam. Dat was omdat zijn zuster steeds de neiging had weg te lopen naar huis. Volgens Henk is het paar “Nog wel aardig gezond”. Mineke heeft zelfs nog nooit in het ziekenhuis gelegen. Hij wel, voor een nieuwe knie. Hij heeft lol in Ajax, alhoewel de afgelopen week de verliespartij tegen Benfica natuurlijk een domper was. Maar zijn verwachting is, op hun trouwdag, dat het zondag tegen Feyenoord wel weer goed zal gaan. Hij heeft zelf bij de Eibergse Boys gevoetbald. Het huishouden wordt gedeeld. Hij zeemt de ramen buiten en zij doet ze binnen. Mineke houdt van eieren schilderen. Vooral ganzeneieren, die zijn mooi groot. Haar man haalt die dan voor haar bij de boer, blaast ze uit en maakt ze schoon. Verder houdt ze van puzzelen, handwerken en poppen maken. De kast achter haar staat er vol mee.

Het paar heeft na hun trouwen in een huizengroepje met de bijnaam ’De tien geboden’ gewoond in de wijk Spieker. Daar waar nu het gelijknamige muziekcentrum staat. Henk werkte achtereenvolgens bij de KTV, bij Wellink in Borculo, Landeweer meubelen en 23 jaar als uitvaartverzorger van DELA in Eibergen. Daar waar nu het voormalige Rabobank-gebouw staat. Dat hebben ze beiden lange tijd gedaan. Henk: “We kenden dus zo’n beetje alle pastoors en dominees in Eibergen en omstreken.” Mineke werkte ook bij van Heek in Enschede, in Neede bij textielfirma ten Hoopen en als huishoudelijke hulp.

De relatie tussen beiden begon toen Henk aan Mineke vroeg of ze met hem naar de bioscoop aan de Grotestraat wilde, naar de film ‘Wenn an ein Sontagsabend die Dorpsmusik spielt’. Beiden weten dat moment nog goed. Dat was bij de GTW garage, waar nu garage Grooters gehuisvest is. Hij wachtte op de bus en zij fietste langs. En zo is het gekomen.