Mare Keja. Foto: Martin Hogeboom

Mare Keja. Foto: Martin Hogeboom

Nieuw bij KunstKring Ruurlo: podium voor jong talent

Cultuur

RUURLO – in de aanloop naar de lente biedt KunstKring Ruurlo zondag 10 april een podium aan veelbelovende jonge musici. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor dit concert dat om 11.30 uur begint.

Op 10 april verwelkomt de KunstKring een aantal zeer talentvolle jonge musici in de Theaterzaal van het Kulturhus. Dit is het eerste concert dat wordt georganiseerd met speciale aandacht voor het jonge talent dat ons land rijk is en het zal voorlopig één keer per jaar een vervolg krijgen. Het is voor jonge musici een stevige uitdaging om concertervaring op te doen en een succesvolle start te kunnen maken naar een professionele carrière in de muziek, omdat zij nog geen bekende naam zijn. De Kunstkring Ruurlo wil ze daarbij helpen.

Volwassenen én kinderen zijn van harte welkom bij dit concert. Er is gratis toegang voor jeugd tot 18 jaar. Entreekaarten kosten 12,50 euro.

Op 10 april treden voor en na de pauze twee verschillende ensembles op: eerst een 17-jarige celliste en na de pauze een jong blazersensemble dat op het ogenblik in Amsterdam aan het Conservatorium studeert. Zij behoren tot de eerste selectie van jonge musici die KunstKring Ruurlo in hun ontwikkeling wil steunen.

Mare Keja is de winnares van het Prinses Christina Concours 2019. Celliste Mare Keja, 17 jaar oud, valt op door haar sprankelende muzikaliteit en haar natuurlijke presentatie op het podium. In 2019 was zij 14 jaar toen zij het prestigieuze prinses Christina Concours won. Voor KunstKring Ruurlo dus alle reden om haar voor dit initiatief uit te nodigen. Zij opent het concert en wordt begeleid door de Albanese pianiste Mirsa Adami. Op deze zondagochtend spelen zij Brahms’ cellosonate in e klein en At the Fountain van Davidov.

Het programma wordt vervolgd met een optreden van het Dianto Reed Quintet, een kamermuziekgroep gevormd door vijf Spaanse jonge blazers (hobo, saxofoon, klarinet, basklarinet en fagot), allen studenten aan het Conservatorium van Amsterdam. Dianto Reed Quintet brengt een vernieuwende concertpraktijk. Kenmerkend voor dit ensemble is namelijk hun verfrissende, andere aanpak van het verschijnsel ‘concert’. Het is hun erom te doen hun optredens levendig en origineel te maken, en dat doen zij door uit het hoofd en staande te spelen, soms delen van verschillende werken door elkaar te mengen tot verrassende combinaties en zo een bepaalde flow te creëren. Voor elk programma ontwerpen zij een bepaalde ‘choreografie’, die ook visueel het optreden boeiend maakt.

Zo bouwt het kwintet met de ervaring van hun concerten in het achterhoofd steeds verder aan een nieuw concertconcept, met als doel voor een breder publiek aantrekkelijk te zijn en het traditionele kamermuziekconcert interactiever en toegankelijker te maken voor de luisteraars.
De drie vrouwen en twee mannen van Dianto komen met afwisselende muziek van Rameau, Bach, Schumann en de twintigste-eeuwers D’ Rivera, Medaglia en van der Doest.