Onthulling van het borstbeeld van Willem Sluiter door Hans Keuper. Foto: Rob Weeber
Onthulling van het borstbeeld van Willem Sluiter door Hans Keuper. Foto: Rob Weeber

Bronzen blik Willem Sluiter gericht op geboortegrond

Cultuur

Eerste winnaar Willem Sluiterprijs Keuper onthult borstbeeld

NEEDE – Er is al veel aandacht aan besteed in de pers, maar dinsdagmiddag, precies 395 jaar na zijn dood, werd het borstbeeld van de dominee-dichter Willem Sluiter (1627-1673) door Boh Foi Toch voorman Hans Keuper onthuld. Keuper was de eerste winnaar van de ingestelde Willem Sluiterprijs. Tegelijkertijd mocht een leerling van de Leeuwerikschool het wapen van Neede van het bijbehorende informatiebordje aftrekken.

Plaats van handeling was de Grote Kerk in Neede, buiten voor de onthulling, binnen voor een feestelijk programma rondom de gebeurtenis. Het beeld van Sluiter staat naast de kerk, gericht naar de plek waar hij geboren werd. Dat betreft het tegenoverliggende pand aan de Nieuwstraat van het vroegere hotel Wullink en de latere bloemenzaak van Kistemaker. Onder de vele genodigden was ook Amsterdammer Peter Sluiter aanwezig, nazaat van de beroemde dominee-dichter.


Bronzen Leeuwerik
In de kerk was een expositie opgesteld van allerlei kunstzinnige afbeeldingen van Willem Sluiter en zijn geliefde veldleeuwerik. Aan de muur hing een kopie van het enige portret dat in 1660 van Sluiter gemaakt werd. De kopie werd geschilderd door nazaat Willy Sluiter (1873-1949), portretschilder. Verder stonden twee replicabustes uit melk- en pure chocolade opgesteld, vervaardigd door bakkerij Stroet. Langs de wanden hingen kunstvoorwerpen van de leerlingen van de Needse Leeuwerikschool. Zij waren bij het project betrokken als gevolg van de fascinatie die Sluiter voor de veldleeuwerik had. Naast hun individuele inspanningen maakten zij samen met kunstenaar Anton ter Braak een bronzen beeld van deze vogel. Ter Braak schonk het beeld aan de school.

Bloemlezing
Het comité voor het borstbeeld Willem Sluiter, bestaande uit Arend Heideman, Dinant Rohaan en Mans Koster, hadden een mooi en betekenisvol programma rondom de onthulling georganiseerd. Zangeres Ellen Tackenkamp zong samen met de leerlingen van de Leeuwerikschool een speciaal gecomponeerd lied, getiteld ‘Wij zijn de Leeuwerik”. Verder in het programma zou ze samen met Bennie Waanders nog enkele Beatles-liedjes ten gehore brengen, waaronder het vogellied Black Bird. Hans Keuper hield een kleine bloemlezing over de lofzang van Sluiter op Eibergen en dichter Sander Grootendorst mocht de feestrede uitspreken, getiteld ‘Duizend Leeuweriken’.

De afsluiting was voor Mans Koster. Hij memoreerde dat de VVV al langer het plan had om Sluiter ‘terug te halen’ naar Neede. Een eerste stap werd enkele jaren terug gemaakt met het gedicht van Grootendorst over Sluiter op de uitkijktoren op de Neede Berg. Koster zocht daarna de samenwerking met onder meer Eibergen, de standplaats van de dominee, maar het plan kwam niet van de grond. Pas na het contact met Arend Heideman kwam er schot in de zaak en kon mede dankzij vele giften aan kunstenaar Anton ter Braak de opdracht voor een borstbeeld worden gegeven.

 Leerlingen van de Leeuwerikschool zingen het lied ‘Wij zijn de Leeuwerik’ onder begeleiding. Foto: Rob Weeber
Ellen Tackenkamp en Bennie Waanders brengen het Beatleslied Black Bird ten gehore. Foto: Rob Weeber
Informatiebordje bij het borstbeeld. Foto: Rob Weeber
Leeuweriken door leerlingen van de Leeuwerikschool. Foto: Rob Weeber
Bronzen beeld van de leeuwerik, gemaakt door leerlingen van de Leeuwerikschool met kunstenaar Anton ter Braak. Foto: Rob Weeber
Portret van Willem Sluiter. Foto: Rob Weeber