Naji Rizkallah en Sona Kourtian en 275 kilo melkpoeder voor Libanon. Foto: PR

Naji Rizkallah en Sona Kourtian en 275 kilo melkpoeder voor Libanon. Foto: PR

Melkpoeder voor Libanon

Maatschappij

NEEDE - De oorlog in Oekraïne slokt momenteel alle media-aandacht op. En terecht. Maar tot enkele weken geleden gold dat ook voor de situatie in Afghanistan, Syrië en … Libanon. Landen die nog steeds onze aandacht en hulp goed kunnen gebruiken. Naji Rizkallah vluchtte in 1986 voor de burgeroorlog in Libanon. Een deel van zijn familie woont er nog steeds. Vorige week dinsdag doneerde hij er 275 kilo melkpoeder namens Rotaryclub Neede, bestemd voor jonge moeders en hun baby’s.

Door Rob Stevens

Naji Rizkallah komt met enige regelmaat in Beiroet en omgeving, veelal voor familiebezoek. Hij woont in Neede en is daar lid van de plaatselijke Rotaryclub. Rotary is een internationale vrijwilligersorganisatie. In Beiroet had hij onlangs een ontmoeting met de president van RC Beirut Cosmopolitan, Sona Kourtian. Zij vertelde hem over een aantal projecten waar noodhulp wordt geboden.

De situatie in Libanon is volgens Naji Rizkallah ronduit ellendig. Rizkallah: “Tijdens de burgeroorlog kon je er tenminste nog min of meer gewoon leven. Nu is alles schreeuwend duur geworden. De Libanese pond is in twee jaar tijd bijna vijftien keer minder waard geworden. Je kunt je voorstellen wat dat betekent voor arme gezinnen. Overal is een tekort aan. Melkpoeder voor baby’s is niet meer te betalen voor arme gezinnen. Met vier blikken zijn die door hun maandbudget heen.” In Beiroet heeft Naji via een importeur 27 dozen melkpoeder ingekocht, elk met dertien blikken. Als noodhulp. Het voordeel van de aankoop daar is dat er geen transportkosten betaald hoeven te worden.

Rotary is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie. In samenwerking met de afdeling in Beiroet en hulpinstanties aldaar zijn de blikken uiteindelijk bij de moeders terechtgekomen waar de babymelk het meest nodig is. Ook afdelingen uit Zweden, Canada, Italië en Australië hebben hiervoor gedoneerd. Rotaryclub Neede heeft daarnaast ook bijgedragen aan de oprichting en inrichting van een kliniek waar Libanezen voor weinig geld medische zorg krijgen. Voor veel Libanezen is een bezoek bij een huisarts of tandarts een ronduit angstaanjagend gedachte. Zo’n visite kan hen een half salaris kosten. De donatie voor de polikliniek is onderdeel van een internationaal project, waarvoor in totaal 110.000 dollar bij elkaar verzameld is.

De Rotaryclub van Beiroet vroeg om de hulp van vrienden en clubs voor de kliniek, melkpoeder en medicijnen voor baby’s. Hun geluid is wereldwijd gehoord. Tot in Neede toe.