Frank Krake met zijn boek. Foto: Uitgeverij Achtbaan

Frank Krake met zijn boek. Foto: Uitgeverij Achtbaan

Klein rolletje Ruurlo in boek over bankoverval in WOII

Maatschappij

RUURLO - Met een klein rolletje voor Ruurlo heeft Frank Krake een spannend boek geschreven over een opmerkelijk feit uit de Tweede Wereldoorlog. Het was een bankroof door het verzet, die achteraf de grootste van de wereld bleek te zijn en waarover zelfs de Britse premier Winston Churchill werd ingelicht.

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die wordt gezocht door de nazi’s.
Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Na toestemming vanuit Londen slaan ze toe. Kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Winston Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.
De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo-officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen…

Legendarisch
“Het verhaal over de bankroof is legendarisch, er werd in mijn jeugd al over gesproken”, zegt Krake. “Maar harde feiten ontbraken. Daarom ben ik vijf jaar geleden met mijn onderzoek gestart. Veel spectaculaire feiten ontdekte ik pas na 1 januari 2021, toen gesloten archieven na 75 jaar hun geheimen prijsgaven.”
“De Nederlandsche Bank in Almelo werd overvallen door een verzetsploeg om met het geld de spoorwegstaking te financieren. Ze maakten 46 miljoen buit, maar werden twee weken later helaas gepakt. Een van hen was Douwe Mik uit Drenthe, die in Ruurlo een neef had met dezelfde naam. Mik werd met zes andere verzetsstrijders maandenlang opgesloten in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem”, aldus Krake in zijn boek.
“Op 1 februari 1945 ging hij met 93 andere mannen op transport naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Tegen 5 uur ’s ochtends kwamen ze aan in Winterswijk. Daar rangeerde de trein om vervolgens langzaam door te rijden in de richting van Ruurlo. Bij Lievelde ontsnapten zeventien verzetsstrijders door uit de trein te springen. Zij hadden een gat gemaakt in de planken vloer van hun wagon. Dat bracht de opgepakte bankrovers op het idee in hun wagon ook te kijken naar ontsnappingsmogelijkheden. Het bleek dat de deuren niet op slot waren. Maar toen waren ze al in de buurt van Zutphen en iemand wist te vertellen dat er op dat traject mijnen langs het spoor zouden liggen. Daarom durfden ze het niet aan en was hun kans verkeken”, vertelt de schrijver.

Geen droge opsomming
Dat is slechts een van de vele verhalen die het boek kleur geven. Nadat hij zoveel mogelijk feiten boven water had gekregen, verwerkte Krake die tot een spannend verhaal: “Ik wilde geen droge opsomming. Je moet echt meevoelen met de jongens die de kraak zetten. Gewone jongens waren dat, die maar één doel voor ogen hadden: Nederland moest vrij. Daarvoor zetten ze alles op het spel. Maar ze leefden ook een gewoon leven. En ja, daar kwam ook liefde in voor, tussen een verzetsman en een koerierster.”
Krake’s boek ‘De grootste bankoverval aller tijden’ vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. Het boek ligt sinds 22 maart in heel Nederland in de winkel.

Prijs 24,99 euro. ISBN: 9789082476453