Bezoekers aan de Vlas- en Linnendag. Foto: Janette van Egten/archief Achterhoek Nieuws

Bezoekers aan de Vlas- en Linnendag. Foto: Janette van Egten/archief Achterhoek Nieuws

Vlas- en linnendag op 2 april in Zieuwent

ZIEUWENT - Op zaterdag 2 april organiseren de Achterhoekse Vlasspinners van 11.00 uur tot 16.00 uur een Vlas- en Linnendag in ’t Kevelder, Zieuwentseweg 46 in Zieuwent. Allerlei aspecten van het vlas en linnen komen aan bod. De streek rond Zieuwent stond vroeger bekend om zijn kwaliteitsvlas en –linnen.

De Achterhoekse Vlasspinners hebben inmiddels veel kennis verzameld over het oude ambacht van vlas spinnen en linnen weven en ook hebben ze een vertaalslag weten te maken naar hedendaags gebruik.

Er zijn verschillende demonstraties: van de vele bewerkingen die het vlas moet ondergaan alvorens het gesponnen kan worden tot een mooi linnen draadje en van het vlas spinnen zelf. We gaan dookrollen en er kunnen vlaspopjes gemaakt worden.

Op deze tentoonstelling vindt de aftrap plaats van de vlasactie van de Achterhoekse Vlasspinners: 'Verbouw je eigen Vierkante meter Vlas!' Ieder die wil kan kennis maken met het product vlas. U ontvangt (gratis) vezelvlaszaad voor een vierkante meter in uw tuin en gedurende het seizoen worden u Vlasnieuwsbrieven toegestuurd per email. Aan het eind van het seizoen is er een Braak- en Hekeldag.

Toegang tot de Vlas- en Linnnedag is gratis, een vrije gift in de daarvoor bestemde bus is altijd welkom. Ook vooraf kunt u zich al opgeven voor de vlasactie 'Verbouw je eigen Vierkante meter Vlas!' via mail: info@zuwent.nl of hulshofcecile@gmail.com.