Wieke uit Rietmolen in provinciale voorleesfinale

ARNHEM - Zes Gelderse basischoolleerlingen uit de groepen 7 of 8 gaan op 4 april in een provinciale finale uitmaken wie namens Gelderland mag deelnemen aan de finale van de landelijke Nationale Voorleeswedstrijd. De Achterhoek is met twee deelnemers goed vertegenwoordigd: Wieke te Lintelo van de St Jozefschool uit Rietmolen en Phileine Nahuis van de Doetinchemse Wilhelminaschool.

De Gelderse finale wordt gehouden in het Posttheater in Arnhem. Wieke en Phileine nemen het daar op tegen kinderen uit Culemborg, Wageningen, Nunspeet en 't Harde. De organisatie is in handen van Rijnbrink en het begint on 19 uur. De winnaar mag zich ‘Provinciale Voorleeskampioen 2022’ noemen en krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. Tevens mag de winnaar het op woensdag 25 mei het opnemen tegen de elf andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de extra feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Deze wordt gehouden in Tivoli Vredenburg in Utrecht.
De Nationale Voorleeskampioen 2022 wordt daarnaast een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.
Dit jaar meldden maar liefst 3239 scholen hun schoolkampioen aan. In de provincie Gelderland ging het om 449 kinderen. De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.


www.denationale voorleeswedstrijd.nl