De Hollandsche Molen in Neede. Foto: PR

De Hollandsche Molen in Neede. Foto: PR

Alle Molens in Nederland draaien op 9 april voor wereldrecord

Cultuur

BERKELLAND - Om precies te zijn op 15 april bestaat het Gilde van Vrijwillige molenaars vijftig jaar. Dat wordt uiteraard gevierd met diverse activiteiten in dit Jaar van de Molenaar. Elke maand staat een provincie centraal waar dan wat wordt georganiseerd. Gelderland is pas in december aan de beurt. Maar op 9 april willen de molenaars een wereldrecord gaan neerzetten door zoveel mogelijk molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Er zijn op dit moment nog zo’n 1200 molens in Nederland waarvan er zich al ruim 700 hebben opgegeven om mee te doen. In de gemeente Berkelland zijn dit molen De Ster in Geesteren, de Hollandsche molen in Neede, molen De Agneta in Ruurlo, de beide watermolens in Borculo, de Mallumse molen in Eibergen en de Piepermolen in Rekken. De recordpoging wordt gehouden tussen 11.00 en 12.00 uur.

De molens in Nederland draaien dus op 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur. Die dag willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het vijftigjarig jubileum. In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en dit erfgoed voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. 

Nu, een halve eeuw later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het Ambacht van Molenaar als immaterieel erfgoed. Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door deze molenaars om alle draaivaardige molens in alle elf molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat de molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molen waar molenaars bezoekers rondleiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

Voor meer info kijk op de website van het jubilerende gilde. 

www.vrijwilligemolenaars.nl

De Mallumse Molen. Foto:PR