Finn te Morsche en Dani van de Woude (r) kenden een prima start bij de fundamentals. Foto: Charles Wansink
Finn te Morsche en Dani van de Woude (r) kenden een prima start bij de fundamentals. Foto: Charles Wansink

Finn te Morsche en Dani van de Woude starten turnseizoen

Fundamentals Dani en Finn starten turnseizoen.

EIBERGEN - Er worden weer wedstrijden in de turnwereld gehouden. Afgelopen zaterdag was er een wedstrijd voor de Fundamentals, dit zijn de jongere turners, in Winterswijk in de sporthal de Spoorzone. Voor Odival deden mee: Finn te Morsche en Dani van de Woude, zij komen uit in de categorie Fundamentals. 

Fundamentals zijn de jongens in de onderbouw en zijn 7 tot en met 10 jaar. Bij deze jongens heet het ook geen wedstrijd maar worden het meetmomenten genoemd. Tijdens deze meetmomenten kan een turner laten zien wat hij heeft geleerd en welke kenmerken van de elementen hij reeds beheerst. Ook is hier geen druk om binnen één poging te moeten presteren. De turners mogen meerdere pogingen doen om hun oefening te laten zien, zolang er tijd is in de ronde. Daardoor is de prestatiedruk beperkt. 

De prestaties worden ook niet vergeleken met andere turners, er is dus geen eindranglijst. Iedereen kan dan met een grote glimlach en een positief gevoel naar huis gaan. Wel krijgen de turners aan het einde van het meetmoment een diploma met daarop de geleverde prestaties. Hierop wordt met stickers aangegeven of ze goud, zilver of brons hebben behaald op de toestellen. Er zijn zes rondes met onder meer Vloer-Houdingen, Vloer-Acrobatiek, Voltige en Handstand, Sprong, Brug Gelijk en de Rekstok. Bij elk element op de betreffende toestellen moeten de turners vijf kenmerken laten zien en kunnen ze kiezen uit drie trajecten. Als de turner vijf kenmerken laat zien heeft hij goud op dit toestel, drie tot vier kenmerken is zilver en een tot twee kenmerken is brons. Nul kenmerken is oranje, dan is er werk aan de winkel voor de turner. 

Finn en Dani begonnen op rekstok en zo door naar de volgende toestellen. Finn behaalde twee keer goud en drie keer zilver en een keer brons. Dani ging ook goed en behaalde vijf keer zilver en een keer brons. Bijna alle toestellen werden afgelegd met het hoogste traject 3. Naar de trainingen gaan ze inmiddels weer met plezier. Alles is te volgen op de website van Odival te weten www.odival.nl.