Ida Oonk-Albeda met haar dochter Stieneke Oonk. Foto: Annekée Cuppers
Ida Oonk-Albeda met haar dochter Stieneke Oonk. Foto: Annekée Cuppers

Ida Oonk (87) wil er graag op uit om een ijsje te gaan eten

Als zelfstandig op pad gaan niet meer lukt

LICHTENVOORDE - Een ijsje halen bij de cafetaria aan het eind van de straat, een kopje koffie op het terras in het centrum of even wat knutselspullen kopen bij de Action. Eenvoudige activiteiten waar de 87-jarige Ida Oonk-Albeda uit Winterswijk enorm van kan genieten maar die ze vanwege haar dementie niet meer alleen kan doen. Daarom is ze op zoek naar een vrijwilliger die regelmatig eens met haar op pad wil. Ida's verhaal staat model voor al die zorglocaties-bewoners die nog mobiel zijn maar voor wie het zelfstandig op pad gaan niet meer lukt.

Door Annekée Cuppers

Sinds een klein jaar woont Ida Oonk-Albeda in een groepswoning in Mariënhof in Lichtenvoorde. Haar meisjesnaam verraadt dat haar wieg niet in de Achterhoek stond. Geboren in de stad Groningen en vanwege een verbroken relatie hier in het oosten terechtgekomen, vond Ida in de Meddose Henk Oonk de ware liefde. De buschauffeur en conductrice trouwden en kregen twee kinderen en twee kleinkinderen. Nadat haar man in 2010 overleed, werd het alleen wonen langzaamaan steeds lastiger voor Ida. "Thuis ging het steeds moeilijker. Ik was de hele dag alleen en wilde daar weg. Zodoende ben ik hier terecht gekomen. Ik word hier goed verzorgd. De tandarts, de pedicure, de kapper, ze komen allemaal hier. Iedere avond een advocaatje en er is altijd wat lekkers bij de koffie."

Dochter Stieneke die in de afgelopen jaren de steeds intensiever wordende mantelzorg voor haar rekening nam, weet dat haar moeder nu in vertrouwde handen is in de zorglocatie van Marga Klompé in Lichtenvoorde. "Het duurde even voor moeder gewend was en ook voor mij was het wennen, je hebt zo'n lange periode voor haar gezorgd. Nu moeder haar draai heeft gevonden, is het ook voor mij makkelijker geworden om de zorg aan anderen over te laten."

Stieneke bezoekt haar moeder regelmatig en probeert dan zoveel mogelijk leuke dingen met haar te ondernemen. "Moeder is altijd een actieve vrouw geweest die niet stil kan zitten. Ze is nog heel mobiel, alleen voor de langere stukken gebruikt ze een rollator. En ze wil nog graag leuke dingen doen. Dat hoeven helemaal geen bijzondere dingen te zijn, een ritje met de duofiets en dan ergens een kopje koffie drinken is al een leuk uitje waar ze weer helemaal van opfleurt. Helaas zijn deze uitjes niet zo vaak als moeder wel zou willen. Het personeel heeft daar natuurlijk niet altijd tijd voor en zelf werk ik nog hele dagen. Daarom zou het fijn zijn als er wat meer vrijwilligers zouden komen, niet alleen voor mijn moeder natuurlijk maar ook voor de andere bewoners. Helpen met schilderen, een spelletje doen, even een ijsje halen na het eten, gewoon de simpele dingen. Als ik straks met pensioen ben, wil ik ook vrijwilliger worden in een zorglocatie. Met moeder heb ik nu zelf ervaren hoeveel je met dit werk voor de bewoners kunt betekenen, dat gun je toch alle ouderen?"

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Mariënhof of een van de andere woonzorglocaties van Marga Klompé? Mail naar vrijwilligersadministratie@szmk.nl voor meer informatie.