Het Eibergse afdelingsbestuur van de Vrouwen van Nu. Foto: Rob Stevens
Het Eibergse afdelingsbestuur van de Vrouwen van Nu. Foto: Rob Stevens

Vrouwen van Nu bestaat 75 jaar in Eibergen

Maatschappij

EIBERGEN - Het is donderdagmiddag guur weer. Het plein bij ’t Spieker staat vol met zo’n tachtig vrouwen die wachten op de bus. Het zijn de leden van de afdeling Eibergen van Vrouwen van NU die naar de locatie worden gebracht waar ze hun 75-jarig jubileum vieren. Waar die bus heen gaat weet dan nog niemand.

Door Rob Stevens 

De buschauffeur maakt er een soort schoolreisje van. Hij rijdt in het buitengebied expres wat om. Om de vrouwen van nu in verwarring te brengen. Maar de reis duurt niet lang, want de eindbestemming blijkt Hotel Café Restaurant Prinsen in Haarlo, zes kilometer verderop. Prinsen heeft er alles aan gedaan om iedereen in de juiste stemming te bergen: aan de wand hangen slingers en kleurige ballonnen, op de tafels staan verse bloemen en her en der prijkt het jubileumgetal 75. Een kop koffie en een borrel als aftrap doen de rest. 

De hoofdlijn van het programma is een uitgebreid diner en een optreden van de vrouwen cabaretgroep ‘Twee recht, twee averecht’ met hun show ‘Valse trek’ waarin onder meer de wijze waarop de gemiddelde man zijn huishoudelijke taken uitoefent, op de hak wordt genomen.
De voorzitter van de afdeling van Vrouwen van Nu, Riekie Wormgoor, had de groep in 2020 al eens gezien en gehoord en nog net voor de uitbraak van de corona-crisis voor het jubileum kunnen boeken.
Tussen de gangen van het diner leest Wormgoor voor uit de vroegste notulen van de Eibergse afdeling in het oprichtingsjaar 1946, net na de oorlog. In 1930 werd de ‘Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen’ opgericht. Een vrouwenorganisatie waar de emancipatie van vrouwen van het platteland voorop stond. Sprekers behandelden onderwerpen en er werden cursussen aangeboden, vaak praktisch en nuttig van aard.
Het was Esselink Kok uit Lochem die zich destijds actief inzette voor de oprichting van Vrouwen van Nu afdelingen in de Achterhoek. Daarvoor is ze ook in Eibergen op bezoek geweest. De afdeling Eibergen werd in 1946 opgericht. Dertig vrouwen meldden zich toen aan. Riekie Wormgoor: “Wat opvalt in die notulen is hoe over het belang van de vrouw in het maatschappelijk bestel wordt gesproken. Tijdens de oorlog waren ook vrouwen actief in het verzet en moesten ze onder veelal moeilijke omstandigheden toch de opvoeding van kinderen en de verantwoordelijkheid voor het huishouden combineren. Na de oorlog keerden de oude man-vrouw-verhoudingen min of meer weer terug. Vrouwen van Nu heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van veel plattelandsvrouwen. Tijdens de bijeenkomsten kwamen veel maatschappelijk belangrijke thema’s aan de orde. Het ging over de rol van opvoeding, over literatuur, lezen en culturele onderwerpen. In de notulen viel één grappige avond me op. Dat was een avond met een lezing over de Russische schrijver Tolstoj. De spreker hield zijn gewichtige verhaal onder nogal moeilijke omstandigheden. Binnen rookte de kachel enorm, er hing een zware walm in de zaal. En buiten was het een geweldige herrie omdat er een militaire optocht gaande was.”

Het was een tijd waarin niet iedereen over boeken beschikte. De bibliotheek was nog geen gebruikelijk fenomeen. Veel vrouwen genoten via de vrouwenvereniging een opleiding of training. Dat leidde soms tot grote veranderingen in hun leven, nieuwe perspectieven openden zich. 

De Vrouwen van Nu in Haarlo kregen hun uitnodigingskaart voor het jubileumfeest met twee regels uit een gedicht van Jan Terlouw erop. (’t Is goed samen te komen, professionelen en leken. Gezamenlijk zijn we vaak minder breekbaar gebleken (uit het gedicht ‘Samenzijn’). Vorig jaar nog sprak Jan Terlouw in de Oude Mattheus over zijn leven en werk voor een zaal vol Vrouwen van Nu.
Vrijdag kijkt het bestuur van Vrouwen van Nu bij tante Truus in Eibergen onder het genot van een kopje koffie met voldoening terug op een geslaagde avond. Enkele sketches van de cabaretgroep worden nog eens herhaald en er wordt hartelijk gelachen. De algehele conclusie is dat het een gezellige en relaxte avond was. Om 22.00 uur gingen de leden weer tevreden huiswaarts. Het tijdstip waarop de reguliere avonden van de afdeling Vrouwen van Nu gewoonlijk ook eindigen.

Vrouwen van Nu op weg naar de bus naar Haarlo. Foto: Rob Stevens