Een fragment van de repetitie in het Switegebouw in Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos

Een fragment van de repetitie in het Switegebouw in Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos

‘Spiegelingen' bevrijdingstheater gebaseerd op verhalen uit Oost-Achterhoek

LICHTENVOORDE - In het kader van 75 jaar vrijheid in 2020 werden in de aanloop ernaar toe door de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde ruimschoots van te voren al plannen gesmeed om hier groots bij stil te staan. Er werd gekozen voor een mega-theaterproductie, gebaseerd op oorlogs- en bevrijdingsverhalen uit Oost-Achterhoek, gebundeld en verwerkt tot één geheel door de Achterhoekse schrijver Theo Soontiëns. Hij gaf het de titel ‘Spiegelingen.’

Door Henri Walterbos

De productie, waaraan 150 acteurs (waaronder kinderen van de Musicalfabriek Groenlo), muzikanten, dansers en vrijwilligers meewerken, geeft niet alleen een goed beeld van hetgeen zich in de Oost-Achterhoek afspeelde, maar heeft ook een boodschap; “Vrijheid is een kostbaar bezit. Vrijheid moet je iedere dag opnieuw blijven bevestigen,” aldus Burgemeester Annette Bronsvoort tijdens de aftrap van de productie eind 2019 en zie hoe actueel het thema is met de beelden van Oekraïne op ons netvlies. “De voorstelling is een combinatie van toneel, zang, muziek, dans en historische beelden, die vloeiend in elkaar overlopen,” laat regisseur Stan Geurts weten. “Het is een groot spektakel maar op sommige momenten ook heel klein. Heel gelaagd. Een combinatie van toneel, muziek en beelden die heel erg mooi in elkaar overlopen.”

Vanwege corona kon de productie zowel in 2020 als 2021 niet plaatsvinden. Vanwege het belang van het tijdloze thema en de omvang van deze megaproductie, werd het project doorgeschoven naar 7 en 8 mei 2022. Inmiddels zijn repetities van acteurs, zangers, dansers en muzikanten, allen uit de Oost-Achterhoek, in volle gang, evenals de voorbereidingen achter de schermen met het verzamelen van authentieke kleding, rekwisieten, het bouwen van decorstukken, etc.

De productie wordt uitgevoerd onder de vlag van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde. Voorzitter Walter Leemreize is blij dat de voorbereidingen voorspoedig verlopen; “Het is een hele grote maar mooie uitdaging, maar we merken dat velen graag hun naam verbinden aan dit project. Ook na twee jaar corona, nog steeds. Het thema speelt hier een belangrijke rol in. Het is echt een project en thema van ons allemaal. We gaan iets heel bijzonders maken met elkaar.”

De voorstelling wordt drie keer opgevoerd, zaterdag 7 mei om 15.00 en 19.30 uur, en zondag 8 mei 2022 om 15.00 uur, in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Kaarten kosten € 3,00 (inclusief gratis 16 pagina’s tellend programmaboekje) en zijn verkrijgbaar bij: Groenlo VVV kantoor, Harreveld Dorpshuis ’t Kempken, Lichtenvoorde Foto primeur, Lievelde Loco Eten en Drinken, Mariënvelde Gebouw Stichting BVM, Vragender Café Overkamp, Zieuwent SPAR, Zwolle Café/Speeltuin Grolzicht. 


Facebook /Instagram Spiegelingen