Pianiste Anne Brackman. Foto: Kimberley Zondag
Pianiste Anne Brackman. Foto: Kimberley Zondag Kimberley Zondag

Eibergse pianiste Anne Brackman combineert muziek met beeld

Cultuur

EIBERGEN - Pianiste Anne Brackman treedt op zondag 24 april vanaf 14.30 uur op in de Brackman Boerderij in Eibergen met het programma ‘Een reis door inspiraties’. Hierin combineert zij pianowerken met door haar zelf samengesteld (bewegend) beeldmateriaal. Brackman: “Als ik speel zie ik altijd beelden voor me. De natuur, met de wisselende kleuren en lichtinvallen, speelt daarin een grote rol.” 

Centraal staan werken die voor haar als pianiste van grote betekenis zijn geweest. Zo hoort haar publiek Impromptu’s van Schubert, die Anne als klein meisje op het spoor van de piano brachten. De Tweede Ballade van Liszt inspireerde haar tot het schrijven van een Nocturne. Na twee Intermezzi van Brahms, speelt Anne de Waldstein Sonate van Beethoven. “Beethoven legde de basis voor alle muziek die later geschreven is. Hij ging in tegen alles wat de norm was. Vanuit de strakke sonatevorm zocht hij de grenzen op, hij zocht nieuwe, vrijere vormen, ging experimenteren met dynamiek, pedaal, de technische mogelijkheden van het instrument. Hij werd door zijn omgeving vaak niet begrepen, werd nors en onhandelbaar gevonden. Maar hij was wel degelijk een heel gevoelig en emotioneel mens”, weet Brackman.
Als beeld bij de Waldstein Sonate heeft Brackman gekozen voor een schilderij van Mariëlle Bakker: “Bij Beethoven zie ik altijd heel duidelijke kleuren en lijnen voor me. Dit schilderij past daar precies bij.”
Voor meer informatie over het concert en kaartverkoop zie de website van Podium Eibergen.

www.podiumeibergen.nl