Geran Protzman en Anita Delsing tijdens hun presentatie. Foto: Rob Weeber
Geran Protzman en Anita Delsing tijdens hun presentatie. Foto: Rob Weeber

Bijeenkomst over
samenwerking in Neede

NEEDE - 'Hoe hou je een dorp leefbaar?' Die gedachte zat in het achterhoofd van de Gemeenschapsraad Neede (GRN) toen ze in 2029 via de werkgroep ‘Ontmoeten in Neede’ een onderzoek liet doen naar alle beschikbare accommodaties in Neede. Het beeld was divers en betrof tientallen plekken waar mensen konden samenkomen. De volgende vraag werd hoe alle bestaande initiatieven levensvatbaar gehouden kunnen worden naar de toekomst toe. Het antwoord: ‘Samen bereik je meer’.

Onder die laatste noemer werd maandagavond een bijeenkomst gehouden bij Sportclub Neede. Aanleiding was de wens vanuit de werkgroep ‘Ontmoeten in Neede’ (een samenwerking van GRN, gemeente Berkelland, Voormekaar, Jimmy’s en Ondernemend Neede) om jaarlijks een thema-avond te houden rondom de toekomstige bestendigheid van organisaties en verenigingen. Wat is er allemaal te doen in Neede, voor welke opgaven staan organisaties en verenigingen en hoe kan men samenwerken? Iedereen staat voor dezelfde opgaven, zoals het vinden en behouden van voldoende vrijwilligers, verduurzaming van accommodaties, ledenbehoud et cetera. Als aftrap voor de gemeenschappelijke discussie werden enkele presentaties gegeven door de werkgroepleden.

Faciliteren
De gemeente, bij monde van Geran Protzman, opdrachtgever/beleidsadviseur Sport en Anita Delsing, kwartiermaker Platform Vrijwilligers Berkelland, gaf een presentatie over het sport- en cultuurlandschap. Belangrijkste opgave voor de gemeente is het faciliteren en ondersteunen van organisaties en subsidie met als doel een toekomstbestendig verenigingsleven. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de loketfunctie en de hybride samenwerkingsvormen tussen professionals en vrijwilligers.

Niet alleen
meer
wederzijds
respect
kweken, maar
ook profiteren
van elkaar
aanwezigheid


De loketfunctie voor de sport wordt gevormd door de Sportfederatie Berkelland, die voor cultuur door Culturije. De hybride vorm van samenwerking betreft onder meer de sportmanager die ingezet kan worden binnen verenigingen. Voor de culturele kant van de samenleving wordt een nieuwe functie van ‘cultuur- en erfgoedcoach’ in het leven geroepen. Tennisvereniging De Wildbaan in Borculo bijvoorbeeld maakt al gebruik van zo’n sportmanager. Samen worden zaken opgepakt als herinrichting sportpark, bewegingsroute, bezettingsgraad overdag et cetera. Het Platform Vrijwilligers Berkelland ondersteunt via ‘Berkelland Doet! vraag en aanbod van vrijwilligers. Daarnaast deelt het kennis en ervaringen en houdt het zich bezig met het imago van de vrijwilliger.

Profiteren
Ook twee verenigingen kunnen elkaar bijstaan en zo niet alleen meer wederzijds respect kweken, maar ook profiteren van elkaar aanwezigheid. Dat was het geval in de samenwerking tussen de Sportclub Neede en survivalvereniging D'RAN! Neede. Het verhaal daarover werd verteld door voorzitter Marc Dieperink en voorzitter survivalvereniging Anja Schutten.

Cohesie
Voorzitter Richard Grevelink van de ondernemersvereniging in Neede wees op het belang van het maandelijks overleg tussen de GRN en de ondernemers. De inzet van ondernemers voor bepaalde projecten is belangrijk voor de cohesie tussen burger en ondernemer. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Jimmy’s Neede en Studio 16. Jongerenwerker Veronica Kasteel van Jimmy’s Neede vertelde over de samenwerking tussen de jongeren en restaurant Studio 16. Die samenwerking begon met een etentje voor de vrijwilligers van het Eendjespark. Er was wat overlast in het verleden en op deze manier wilden men wat terugdoen. Ook worden de jongeren nog steeds ingezet bij bepaalde activiteiten. Studio 16 sponsort bovendien via de speciale partnerregeling een winddoek voor Jimmy’s op de tennis & padelvereniging Smash Neede.