Achterhoekse fietstocht voor het klimaat

RUURLO/BORCULO - Zondag 24 april is er weer een speciale Achterhoekse klimaatfietstocht. Voor de derde keer in korte tijd georganiseerd door de Achterhoekse klimaatbeweging met de naam ‘Liefde voor het klimaat Achterhoek’. Na de succesvolle tochten in Doetinchem en Winterswijk vindt deze tocht nu plaats in Ruurlo en Borculo. 

Vanaf het treinstation vertrekt de stoet om 11.30 uur voor een afwisselende route van ongeveer 25 kilometer door het buitengebied van Ruurlo richting Borculo. Tijdens de lunchpauze, we zijn te gast bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo, is er gelegenheid om nader kennis met elkaar te maken.

Onderweg wordt onder onder meer een klein natuurgebied van de G.A. van der Lugt Stichting aangedaan en een deel van het grotere Stelkampsveld. Er is geen bijzondere conditie nodig en uiteraard wordt er rekening gehouden met ieders mogelijkheden. Voor wie met de trein wil komen kan gebruikmaken van gratis fietsvervoer door Arriva. Aanmelden en nadere informatie verkrijgbaar via liefdevoorhetklimaat@gmail.com.

Impact
Met betrekking tot klimaatactie bleef het tot nu toe in de Achterhoek redelijk stil. Maar dat gaat dus veranderen, want ook hier maken mensen zich zorgen over de impact van onze leefwijze op het klimaat. Veel burgers, boeren en buitenlui dragen ieder op eigen manier al hun steentje bij, maar het zal pas echt effect krijgen als er nog veel meer mensen mee gaan doen. Hoe meer we daartoe ook in de Achterhoek samen en divers optrekken, hoe groter het effect zal zijn.

‘Liefde voor het klimaat Achterhoek’ is in februari spontaan ontstaan na een oproep van Ineke Hafkenscheid uit Doetinchem in een nieuwsbrief van Tuinderij Klein Broekhuizen uit Wehl. Doel is om de Achterhoek ook voor volgende generaties gezond, groen en goed leefbaar te houden. Mensen samenbrengen die lokaal initiatieven en acties organiseren om op vriendelijke wijze te laten zien dat er meer gedaan moet worden om de klimaatdoelen te behalen. Samen zijn we sterker, tijd dringt, de aarde warmt sneller op dan verwacht.

Gehoopt wordt op mooi weer en een superlange rij met fietsers. Na Doetinchem, Winterswijk, Ruurlo/Borculo volgt binnenkort een vierde fietstocht en ondertussen werkt de organisatie toe naar de allereerste Achterhoekse klimaatactiviteit op zondag 19 juni in Winterswijk.

Op die manier laten ze zien dat er ook hier veel mensen zijn die de toekomst van de aarde en mooie Achterhoek aan het hart gaan en dat ze daarvoor niet speciaal naar de Randstad hoeven te reizen.