Rob van Meurs, Alpe d'Huzes. Foto: PR
Rob van Meurs, Alpe d'Huzes. Foto: PR

Hoe is de veiligheid van de Ronde van de Achterhoek geregeld?

Veiligheids-coördinator Rob van Meurs aan het woord

ACHTERHOEK - Rob van Meurs is als veiligheidscoördinator bij de Ronde van de Achterhoek betrokken. Hij heeft in Groenlo veel ervaring opgedaan als vrijwilliger bij de kermis, carnaval en SV Grol en is als politieagent bij diverse grote evenementen betrokken geweest. Deze expertise brengt hij over op de Ronde van de Achterhoek. Welke veiligheidseisen zijn hier van belang? Welke risico's kunnen zich voordoen tijdens zo'n groot sportevenement? Hoe blijft het toch een feestje?

'Er wordt

geoefend

op

doem-

scenario's'

Veiligheid staat bovenaan bij de organisatie van Ronde van de Achterhoek, voor de renners en het publiek. Met de stap naar de UCI categorie koers, worden er extra maatregelen genomen. Zo zegt deze organisatie dat de rol van Safety Manager (veiligheidscoördinator) gewaarborgd moet zijn. Deze positie ismede tot stand gekomen door de val van Jakobsen in 2020 tijdens de Ronde van Polen.

Veiligheidsplan
De KNWU adviseert om een calamiteitenplan op te stellen. De UCI stelt geen voorwaarde aan een veiligheidsplan maar Rob pleit voor dit plan binnen de organisatie. “Het helpt je als organisatie, maar ook als gemeente en provincie.” Tijdens de vergunningaanvraag wordt bij de gemeente, met behulp van een risicoscan, bepaald welke type evenement het is. De gemeente vraagt hier om een veiligheidsplan.

Het is van belang om in gesprek te gaan met gemeente, brandweer, politie en geneeskundige diensten. In het veiligheidsplan staan bijvoorbeeld de organisatiestructuur, communicatieschema’s, geïnventariseerde reële risico’s, beveiliging, EHBO, maar ook taken en instructies, verkeersplannen, route en tijdschema’s. 

Iedereen die te maken heeft met de koers, moet hiervan op de hoogte zijn. Voor de veiligheid van de renners, het publiek, en de bereikbaarheid van omwonenden en bedrijven.

Rob over zijn rol tijdens de koers: "Ik hou alles nauwlettend in de gaten. Briefing van de jury, chauffeurs, de ploegenpresentatie. Bij de finish heb ik continu contact met de verkeersregelaars via de porto’s, met het hoofd beveiliging, politie in de auto, de logistieke persoon die dranghekken regelt en EHBO. Om alles goed in beeld te hebben, heb ik een kaart van het gehele gebied. Ik heb een plek bij de finishstraat." Dit jaar is de start en finish bij compex Sealing Valley in Aalten.
Ervaring
Rob heeft onder andere gewerkt voor de Giro 'd Italia, de Zwarte Cross, Arrow Rock festival, Serious Request 3FM, Lowlands en de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn in 2019. Voor deze evenementen heeft hij veiligheidsplannen beoordeeld en veiligheidsadviezen geschreven.

'Het is een

mooi 

evenement, 

en 

Achterhoeks!' 

Toen de Zwarte Cross vanuit Halle naar Lichtenvoorde kwam heeft Rob, in uitstekende samenwerking met de directie en personeel van De Feestfabriek, het inzetplan van de politie geschreven, uitgedragen en de gemeente geadviseerd.

Doemscenario's
“Voor een evenement bedenken we diverse reële doemscenario’s. Bij grote evenementen wordt hier zelfs op geoefend. Een Table Top noem je dat. Bijvoorbeeld dat er storm op komst is. Dan bel je met de KNMI, wat zeggen zij, wat zijn verwachtingen en hoe laat? Wat gaan we dan doen? Hoeveel personen zijn er op dat moment? De heftige storm tijdens de Zwarte Cross in 2010 is een goed voorbeeld. De feesttent plofte toen in elkaar. Dit was een scenario die van tevoren besproken is."

Ronde van de Achterhoek
"Een risico hier kan zijn als er tijdens de wielerronde midden in een, door hekwerk afgezette woon- of bedrijfsomgeving een grote brand of ander incident ontstaat. Hoe zit het met de bereikbaarheid van woningen en bedrijven? Wie doet dan wat?"

Ter plekke dienen de risico’s geïnventariseerd te worden met gemeente en hulpdiensten. "Welke calamiteit kan hier ontstaan? Ook te denken aan mensen die een bloedhekel hebben aan wielrenners."

Als hem wordt gevraagd waarom hij zich inzet voor de Ronde van de Achterhoek begint Rob te grijnzen.

Hij zegt: "Het is een mooi evenement met allemaal vrijwilligers. En het is Achterhoeks! Een evenement blijft een feest als de veiligheid goed is georganiseerd. En het heeft met 'mijn zwak' voor wielrennen te maken. Het is fantastisch om met enthousiaste mensen te werken aan dit mooie evenement.” Rob geeft aan geen verstand van de wedstrijden te hebben. "Daar hebben we bijvoorbeeld Arjan voor. Ieder zijn en haar taak!"