Een enorme zonnewijzer zweeft als het ware boven de vijver. Foto: PR
Een enorme zonnewijzer zweeft als het ware boven de vijver. Foto: PR

Kruidenhof te Mallum gaat open na grote renovatie

EIBERGEN - Na een grondige opknapbeurt van ruim een jaar opent Kruidenhof te Mallum in Eibergen op 29 en 30 april weer de deuren voor bezoekers. Vrijdag 29 april is de officiële opening voor genodigden onder het motto Proef de Kruidenhof. Chefkok René Pluijm bereidt samen met een aantal vrijwilligers een speciale Mallumse kruidensoep voor en zal ook de officiële openingshandeling verrichten.

De Kruidenhof te Mallum is in veel opzichten vernieuwd. De veranderingen aan het bezoekerscentrum springen het meest in het oog. Het gebouw werd duurzamer en kreeg een nieuwe overkapping boven het terras, ontworpen door architect Rob Klein Goldewijk uit Eibergen. Hergebruik hoog staat hoog in het vaandel in de kruidentuin, zo zijn bijvoorbeeld straatstenen uit het vernieuwde centrum van Eibergen hier gebruikt voor het opnieuw bestraten van het terras. Om overtollig regenwater af te voeren, is een wadi aangelegd in het deel van de tuin, waar nog de restanten van het oude zwembad te zien zijn dat hier vroeger lag. De Kruidenhof is uitgebreid met een klein openbaar toegankelijk voedselbos en een enorme zonnewijzer boven de vijver. Het kleine amfitheater kreeg een overkapping en de bijen kregen een nieuw onderkomen. 

Voor kinderen is er een natuurlijk klimtoestel gebouwd en een voedersilo omgetoverd tot leeshut, toepasselijk beschilderd door de Eibergse kunstenares Janet Timmerije. Zij zal zelf aanwezig zijn bij de onthulling op zaterdag 30 april om 14.00 uur. Die dag is de Kruidenhof van 11.00 tot 16.00 uur voor iedereen gratis toegankelijk. Het Berkellandse popkoor Care for Music treedt tussen 14.00 en 16.00 uur meerder keren op.

Culinair avonturier René Pluijm had geruime tijd een televisieprogramma op RTL 4, waarin hij, zoals hij het zelf noemt, de hele wereld afschuimde naar mooie eetbare producten en op zoek ging naar lokale eetculturen. Die vond hij op uren vliegafstand, maar ook dichtbij huis, zoals bijvoorbeeld in de Achterhoek. Hij wordt gedreven door het willen verbeteren van eetgewoonten en het gebruik van lokale producten. 

Hij wordt aangetrokken door bijzonder locaties en noemt de Kruidenhof in Eibergen daar een van. Voordat hij daar de opening verricht, zal hij eerst ’s morgens op het Graafschap College in Doetinchem twee presentaties geven om ondernemers en horeca te enthousiasmeren voor het gebruik van streekeigen en duurzame producten. De eerste sessie is voor een groep leerlingen van de opleiding horeca ondernemers en de tweede sessie is voor docenten, producenten en horeca-ondernemers.

Het renovatieproject draagt de naam Kruidenhof te Mallum BIO, waarbij BIO ook staat voor Blijvend In Ontwikkeling. Het is medegefinancierd door Europa (Leader), provincie Geldeland, gemeente Berkelland, VSB Fonds, Oranjefonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank, diverse sponsoren en giften.

 

Het kleine amfitheater heeft nu een overkapping. Foto: PR