De Ricciotti-regenboogtour. Foto: Wout Nooitgedagt
De Ricciotti-regenboogtour. Foto: Wout Nooitgedagt

Koningsdag in Grand
Café FreeDom Eibergen

EIBERGEN - Tijdens Koningsdag wordt De Oude Mattheüs in Eibergen een Grand Café Free-Dom.  Onder het genot van koffie /thee kan men in alle vrijheid nieuwe noabers ontmoeten en genieten van lekkernijen uit verschillende landen. Het Grand Café Free-Dom, Grotestraat 50 aan is open van 10.00 tot 16.00 uur.  

Eibergen herdenkt en viert in De Oude Mattheüs van Eibergen met exposities in de Dom 28 april tot en met 9 mei. In de exposities worden persoonlijke verhalen van toen verbonden met verhalen van nu. Het zijn de verhalen van mensen die zelf hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en daar anderen over willen vertellen. Het gaat om de exposities ‘Kind van de Vrijheid’ en ‘Sporen van de Vrijheid’. De verhalen zijn te lezen als er in de Dom een activiteit is.  

Op zondag 1 mei vanaf 15.00 uur speelt Yentl Flavour. Het Zutphense trio Yentl Flavour speelt een variatie aan Jiddische liederen, folk/Ierse en klassieke muziek. In de week van herdenken en vieren besteedt Yentl Flavour aandacht aan teksten uit het dagboek van de Etty Hillesum ‘Het Verstilde Leven’. Deze joodse vrouw werd op 29-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. Entree is met vrije gift.  

Op donderdag 5 mei is er vanaf 14.00 uur het Bevrijdingsconcert. Het Seniorenorkest de Achterhoek onder leiding van dirigent Willem Loff brengt muziek uit de jaren 40-45 van onder anderen Vera Lynn en Glenn Miller. Er wordt een ode gebracht aan de bevrijders van toen. Maar het orkest wil ook graag andere muziek delen. Vanuit het besef dat muziek en cultuur een van de grote vrijheden is waarvan wij mogen genieten. In de pauze is er koffie/thee. Entree is met vrije gift. 

Vrijdag 6 mei staat vanaf 20.00 uur de documentaire ‘Grensherinneringen’ op het programma. Mensen aan weerszijde van de Nederlands-Duitse grens werd gevraagd naar hun persoonlijke herinneringen over de periode van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn bijzondere verhalen zonder een scherpe scheidslijn tussen 'wij' en 'zij', 'goed' en 'fout'.  Een entreekaartje kost 2,50 euro en is te verkrijgen in dorpshuis de Huve, Grotestraat 52, of via info@domeibergen.nl.

 Zondag 8 mei treedt vanaf 16.00 uur het Ricciotti ensemble op. Het Ricciotti ensemble is een straatsymfonieorkest bestaande uit veertig jonge musici. Ricciotti speelt symfonische muziek voor mensen die er normaliter niet mee in aanraking komen. Ricciotti speelt overal en voor iedereen. En vandaag komt ze naar de Dom met haar Regenboogtour. De boodschap is dat niemand perfect in een hokje past en dat is maar goed ook! In vrijheid mogen zijn wie je bent is een groot goed. Entree met vrije gift.


www.domeibergen.nl