Gezelligheidskoor Schouder aan Schouder met als inzet dirigente Rianne Legebeke. Foto: PR
Gezelligheidskoor Schouder aan Schouder met als inzet dirigente Rianne Legebeke. Foto: PR

Schouder aan Schouder zoekt mannenstemmen

Muziek

Ruurlo’s gezelligheidskoor repeteert weer volop

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Het waren tien prachtige en ontzettende leuke jaren. We zijn dan ook supertrots dat men in 2012 de gok heeft genomen om in Ruurlo een nieuw gezelligheidskoor op te richten. Dit heeft tot een geweldig resultaat geleid. De tijd is omgevlogen en we hopen er de komende jaren mee door te gaan. Het ledental ligt nog steeds rond de vijftig maar uiteraard zijn nieuwe leden meer dan van harte welkom. Vooral mannen, want die zijn in de minderheid. Om een goede zangbalans en een nog beter evenwicht te krijgen binnen het koor hebben we die mannenstemmen hard nodig. Maar we willen ook verjongen. Daar passen we ons repertoire stap voor stap op aan.”

Aan het woord zijn Chris Zweers, Twan Martens en Linda Wezinkhof, respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester van het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder. Het drietal heeft zojuist onder leiding van dirigente Rianne Legebeke een repetitieavond achter de rug in de grote zaal van café-restaurant De Tapperij. Legebeke heeft inmiddels een jaar of zes de leiding over het koor. “Gelukkig kunnen we elkaar nu wekelijks weer ontmoeten. Na twee jaar coronaperikelen waren we daar met ons allen ook weer aan toe. Gelukkig is niemand afgehaakt en heeft iedereen de draad weer opgepakt”, aldus de Ruurlose Linda Wezinkhof.
Schouder aan Schouder vervult een regionale functie. De vijftig leden zijn namelijk niet allemaal afkomstig uit Ruurlo. Uit omliggende plaatsen als Eibergen, Neede, Lochem, Vorden en Zutphen komen leden wekelijks naar Ruurlo voor de repetitieavond. Dat geldt bijvoorbeeld voor Chris Zweers en Rianne Legebeke. Beiden wonen in Zutphen. “Maar we kijken wekelijks uit naar de repetities in Ruurlo. Het voorvoegsel van het koor zegt het al. We zijn echt een gezelligheidskoor. En daar is geen woord van gelogen.” Zweers legt binnenkort de voorzittershamer neer, “Maar ik blijf het koor trouw. Daar kan men van op aan.” Wel is zijn vrouw Coby recent gestopt met de verzorging van de wekelijkse catering in de pauzes en na afloop van de repetities.

Repertoire
Dirigente Rianne Legebeke laat weten dat gezelligheid ook bij haar het belangrijkste is. “Natuurlijk willen we ons op een waardige manier presenteren tijdens onze optredens. We zingen driestemmig. Maar men hoeft geen muzieknoten te kunnen lezen om bij ons te mogen zingen”, zegt de koorleidster. Het repertoire dat Schouder een Schouder laat horen is zeer divers en breed van genre. We kunnen putten uit een kleine honderd nummers. Van Nederlandstalig tot Engels en van Duits tot dialect”, zo verklaart Twan Martens.

Optredens
Het eerstvolgende evenement op de agenda is een gastoptreden bij de Ruurlose Agneta molen in het kader van de ‘Week van de Agneta’. Tijdens een speciale markt bij de molen op zaterdagmiddag 14 mei zal Schouder aan Schouder tussen 14.00 en 16.00 uur een aantal keren zingen. Daarnaast verleent men op zondag 29 mei medewerking aan een Korenfestival in Doetinchem en treedt men maandag 13 juni op in Den Bouw in Warnsveld. Dinsdagavond 9 augustus organiseert Schouder aan Schouder in het kader van de Reurlse Zomerdagen een Korenavond op het Kerkplein in Ruurlo.

Welkom
Tot slot doet Rianne Legebeke opnieuw een oproep aan mannen, maar ook vrouwen, om zich als lid te melden. “Alle stemsoorten zijn op de maandagavond welkom om eens mee te doen en sfeer te proeven bij Schouder aan Schouder. Men wordt ontvangen met een kop koffie/thee met wat lekkers erbij. Locatie is zaal De Tapperij aan het Julianaplein in Ruurlo en de repetitie is van 19.30 tot 21.30 uur.” Voor meer informatie: Betty Thoma, tel. 0573-251021 of de website.


schouderaanschouderruurlo.jouwweb.nl