Textiel Race op tien basisscholen in Berkelland, Hengelo en Twenterand

Economie

BORCULO - In de gemeenten Berkelland, Twenterand en Hengelo (O.)  gaat op 16 mei de Textiel Race van start. Knol Recycling organiseert dit educatieve project waarbij tien basisscholen de strijd aangaan met textielafval. Daarin wordt bewustwording  over de circulaire economie gecombineerd met een inzamelactie. 

In het project wordt een leerzame en interactieve gastles verzorgd over repareren, hergebruiken en recyclen van textiel. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving alles over het omgaan met textiel. Maar ook over onderwerpen als consuminderen en de impact van het maken van textiel op mens en milieu. Daarnaast wordt een inzamelactie van vier weken georganiseerd.
Tien basisscholen uit de drie deelnemende gemeenten gaan, na de gastles, vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Dit doen ze door zoveel mogelijk textiel te repareren, ruilen en in te zamelen. De school die dit het beste doet, wint ook nog eens een gave schoolreis. Buurtbewoners kunnen de kinderen helpen met de actie. Zij kunnen hun textiel namelijk aanbieden op onderstaande website. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Bewustwording
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer. Dat wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in de kast hangen zonder dat deze wordt gedragen. Daarnaast raakt textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creƫert de Textiel Race bewustwording over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.
De Textiel Race Knol Recycling vindt plaats van maandag 16 mei t/m donderdag 9 juni. Knol Recycling zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. In de gemeente Berkelland wordt de Textiel Race op maandag 9 mei officieel geopend door burgemeester Joost van Oostrum. Hij is op dit moment de portefeuillehouder afval(verwerking). De start is om 13 uur in de Kardinaal Alfrinkschool aan de Koordsteeg in Neede.


www.textielrace.nl