Paavo Freijzer houdt een lezing over heup- en schouderchirurgie. Foto: Harry Smits
Paavo Freijzer houdt een lezing over heup- en schouderchirurgie. Foto: Harry Smits

Lezing: Heup- en schouderchirurgie

RUURLO - Orthopedisch chirurg dr. P.L. Freijzer geeft dinsdagavond 17 mei een lezing over de behandeling en operatie aan heup en schouders. Dat doet hij in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo. De lezing begint om 20.00 uur en kost 10 euro.

Vrijwel iedereen krijgt op enig moment te maken met heup-, schouder, of knieklachten. Hetzij bij zichzelf, hetzij bij iemand in de familie en of kennissenkring. Heup- en knie operaties worden steeds vaker gedaan. Orthopedische aandoeningen kunnen al bij de geboorte aanwezig zijn. Ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, veroudering of verwonding (onder andere gebroken botten).

Heupaandoeningen: het heupgewricht is een kogelgewricht. Pijn aan de heup komt veel voor, met name pijn in de lies, pijn aan de buitenkant van het bovenbeen en uitstralende pijn van het bovenbeen naar de knie.

Schouderklachten: de schouder is de verbinding tussen de bovenarm en de rest van het lichaam. Bij schouderklachten is er pijn in en rond het schoudergewricht. Soms straalt de pijn uit naar de nek, bovenarm of hand. Orthopedisch chirurgen hebben veel kennis en ervaring bij het behandelen van deze klachten. In zijn lezing gaat orthopedisch chirurg Freijzer diep in op de mogelijkheden om klachten te voorkomen en of te behandelen. De presentatie zal ongeveer een uur duren. Daarna is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Paavo Freijzer werkt sinds 2011 als heup- en schouderchirurg in het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Hij is cum laude afgestudeerd Geneeskunde - Radboud Nijmegen. Hij is tevens voorzitter van de vakgroep orthopedische chirurgie en medisch manager.

Toegangskaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/lezingen.