Burgemeester Marianne Besselink en Dinie Zappeij. Foto: Rob Verkerke
Burgemeester Marianne Besselink en Dinie Zappeij. Foto: Rob Verkerke

De curieuze familiegeschiedenis van eeuweling Dinie Zappeij

Burgemeester Marianne Besselink feliciteert honderdjarige

ZELHEM/REKKEN - De in Zelhem woonachtige Dinie Zappeij-Gijgink vierde maandag 25 april haar honderdste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan bracht burgemeester Marianne Besselink van gemeente Bronckhorst een bezoek aan de jarige. Bij dit bezoek waren ook de kinderen van Dinie en haar schoonkinderen aanwezig. 

Dinie werd precies een eeuw geleden geboren in Rekken, nu gemeente Berkelland, toen gemeente Eibergen. Ze groeide op op de boerderij van haar grootouders, de familie Stemerdink, als dochter van Helena Stemerdink en de uit Olden Eibergen afkomstige Willem Gijgink. In september 1944 verscheen de Rotterdammer Wim Zappeij in haar leven, toen deze als onderduiker in Rekken opdook. Willem Gijgink, die de boerderij inmiddels had overgenomen, had geen bezwaar tegen het verzoek om onder te mogen duiken. Maar Dinie zag aanvankelijk niks in die Rotterdammer, omdat deze er door het almaar moeten vluchten voor de Duitse bezetter, erg sjofel uitzag. Toch begon er na verloop van een aantal maanden liefde te ontluiken tussen de Achterhoekse deerne en de Hollandse onderduiker en kon een verloving worden gevierd. 

Na de bevrijding van de Achterhoek op 1 april 1945 kon Wim Zappeij direct aan de slag als grenscommies. Maar op één van de eerdere onderduikadressen had hij een trap van een paard gehad, waardoor een oogbeschadiging was ontstaan. Daardoor werd hij afgekeurd voor de douane, maar kon wel als belastingcommies in Zelhem gaan werken. Na hun huwelijk in 1948 verhuisde Dinie naar dit dorp. Daar werden vier kinderen geboren: Jan, nu bekend vanuit de Berkellandse politiek, in 1949, Heleen in 1950, Hans in 1952 en Jacqueline in 1963. 

'Papa is ow papa neet…'
Ergens in 1959, ze was toen 37 jaar oud, kreeg Dinie Zappeij van een familielid te horen dat Willem Gijgink niet haar echte vader was: 'Papa is ow papa neet…' Dit bezorgde haar de schrik van haar leven. Maar er kon niet verteld worden wie de echte vader was. Dit bleef heel lang een geheim, maar wel waren er geruchten over twee mogelijke kandidaten, namelijk een tijdelijke Utrechtse kostganger en de op de boerderij wonende boerenknecht Herman Onstein. Toen oudste zoon Jan Zappeij begin jaren negentig voor het eerst dit verhaal hoorde, maar nu met de woorden 'Opa is ow opa neet', besloot hij te onderzoeken of er duidelijkheid kon ontstaan.
Hij ging daarvoor naar een oudere buurjongen van Dinie, Johan Rhebergen uit Rekken. Deze vertelde dat de buurt al van het begin wist dat Willem Gijgink niet de echte vader van Dinie was. Wie wel, was niet bekend, maar in de buurt dachten ze dat het Herman Onstein zou zijn. Het bleek dat deze inmiddels was overleden, maar in Eibergen leefden nog wel zijn broer Hendrik Onstein en diens vrouw Gerritje. Jan Zappeij kende hen van vroeger omdat ze aan de Zuid-Rekkenseweg een winkel hadden waar hij wel eens boodschappen moest doen voor opa en opoe Gijgink. Maar helaas hadden ze nooit iets van broer Herman gehoord over een mogelijke dochter. Wel gaven ze Jan een paar foto’s mee van Herman Onstein.

My Heritage brengt de oplossing in 2022. Het jongste kind van Dinie Zappeij, Jacqueline, besloot namelijk in 2021 gebruik te maken van de mogelijkheden die het Amerikaanse bedrijf My Heritage biedt om meer inzicht in de stamboom te krijgen. Het duurde vervolgens tot maart 2022 voordat er een overzicht werd opgestuurd. Daarop stond op nummer 1 een achterneef, dus geen verrassing. Maar op nummer 2 stond ene Henk Jan Onstein! Deze is een achterneef van Herman Onstein, woont in Eibergen, en werkt in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo. 

Jacqueline Zappeij nam direct contact op met hem. Dit leidde tot uitwisseling van foto’s en allerlei familiegegevens. Ook zorgde dit ervoor dat Dinie Zappeij, een maand voordat ze honderd werd, eindelijk hoorde wie haar echte vader was. Als klap op de vuurpijl kreeg ze een paar dagen voor haar verjaardag bezoek van haar neef Gerrit Onstein uit Rekken. Dit werd een gedenkwaardige en gezellige middag. Na van haar 37ste tot haar 99ste geen weet te hebben wie haar vader was, is er toch nog bij leven duidelijkheid gekomen.
Tragisch is dat Herman Onstein uit een later huwelijk geen kinderen heeft gekregen. Dinie is dus zijn enige kind. Maar zijn genen leven voort in de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Dinie Zappeij.