Vrijwilligers en genodigden op vrijdag in de Kruidenhof. Foto: Rob Stevens
Vrijwilligers en genodigden op vrijdag in de Kruidenhof. Foto: Rob Stevens

'Het was al mooi, maar is nog mooier geworden'

EIBERGEN - De Kruidenhof te Mallum heeft het afgelopen jaar een grondige opknapbeurt gehad. Vrijdag aan het eind van de middag werd dat feestelijk gevierd met vrijwilligers en genodigden. Zaterdag was er ‘open huis’ en kon iedereen een kijken nemen hoe het is geworden.

Door Rob Stevens

Onder de slogan ‘Kruidenhof te Mallum BIO’ (Blijvend In Ontwikkeling) is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een aantal veranderingen in de kruidenhof. Daar was een kwart miljoen euro mee gemoeid dat via allerlei kanalen binnen is gesprokkeld. De helft via Europese én gemeentelijke subsidiegelden. De andere helft via fondsen, donateurs en heel veel vrijwilligersuren.

Wat bij binnenkomst meteen opvalt is het vernieuwde bezoekerscentrum met de mooie golvende overkapping ervoor. Roel Heij van de Kruidenhof vertelt dat het een ontwerp is van de plaatselijk architect Rob Klein Goldewijk. Het pand vormt nu met de enorme overkapping van rood getint douglashout en een sedumdak een organisch geheel met de tuin. Heij: "Elk van de dragende balken is onder een andere hoek gezaagd om de golvende vorm te creëren. Het mooie is dat het gemaakt is door een vakman samen met een jonge timmerman in opleiding. Prachtig, want je krijgt als leerling niet vaak zo'n mogelijkheid om je vakmanschap te ontwikkelen.”

Attractiviteit verhoogd
Wat er verder is gebeurd? Aan de rand van de tuin is een klein, openbaar toegankelijk, voedselbos aangelegd. De Kruidenhof is nu van buitenaf ook wat beter zichtbaar voor wandelaars. Voor kinderen is de attractiviteit verhoogd met onder meer een natuurspeelplek en leeshoek. Schoolklassen kunnen er een speciaal programma boeken om kinderen kennis te laten maken met de heilzame werking en eetbaarheid van kruiden uit de tuin en de omringende natuur. Verder zijn de paden in de tuin vernieuwd, is de parkeerplaats verbeterd en ingeplant, zijn er twee zonnewijzers gekomen en is een steiger aangelegd met een prachtig uitzicht op de watermolen.

Vrijdag aan het eind van de middag werd dus de vernieuwde Kruidenhof in het bijzijn van vrijwilligers en genodigden officieel geopend. Later op de avond kwamen de vrijwilligers in het bezoekerscentrum weer samen voor een pubquiz en een hapje en drankje.

Zaterdag was de beurt aan honderden nieuwsgierige Eibergenaren om een kijkje nemen. De wat oudere Eibergenaren kennen de plek nog van de tijd dat er eerst het zwembad en later de tennisbanen lagen. De tennisvereniging verhuisde naar de Bijenkamp. In 2003 werd begonnen met het planten en inzaaien van gewassen voor de Kruidenhof. Niet lang daarna werd het opgesteld voor publiek.

Het ontwerp van de tuin is van landschaps- en tuinarchitect Bas Slatman uit Oldenzaal. De aanleg werd gedaan door het hoveniersbedrijf van Johan Geerdink uit Neede, samen met een groot aantal vrijwilligers. Daarbij werd veel gebruik gemaakt van al aanwezige materialen, zoals gravel, tegels en zand. Johan Geerdink is twee jaar geleden overleden maar was nog wel betrokken bij de ontwikkeling van de renovatieplannen.

De kruidenhof is in 2022 geopend van 30 april tot en met 2 oktober. Dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en ‘s ochtends als er in de tuin gewerkt wordt. Zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur.

https://kruidenhof-te-mallum.nl/

Zaterdag in de Kruidenhof. Foto: Rob Stevens