Het nieuwe dak van gashouder 360 Theater. Foto: PR
Het nieuwe dak van gashouder 360 Theater. Foto: PR

Restauratie Theater Natuurpark Kronenkamp Neede krijgt vorm

Restauratie Theater Natuurpark Kronenkamp Neede krijgt vorm

NEEDE - Theater Natuurpark Kronenkamp ondergaat een grondige restauratie en verbouwing. In 2019 werd begonnen met de voorbereidingen zoals het veilig en toegankelijk maken voor bezoekers, zodat er begeleide excursies konden worden gegeven.

Er is een restauratie-/verbouwingsplan gemaakt. Ook is er een omgevingsvergunning aangevraagd. De voorbereiding van de volgende fase (2021) bestond uit de financiering van de restauratie en verbouwing. Provincie Gelderland heeft hiervoor, in het kader van hergebruik erfgoed, subsidiegeld beschikbaar gesteld.
Het werk beslaat in deze fase bouwkundige zaken, zoals aanbrengen nieuwe trap, vloer en dak. En uit schilder- en installatiewerk.

Wanneer aankomend voorjaar deze werkzaamheden gereed zijn, kan het 360° Theater Natuurpark Kronenkamp wellicht alvast gebruikt worden voor excursies en andere activiteiten zoals presentaties. De stichting hoopt volgend jaar het interieur, geluidsabsorberend materiaal, verlichting en projectiedoek aan te kunnen brengen. Voorbereiding om financiering te verkrijgen voor projectie en geluidtechniek zodat ze de ruimte ook kunnen gebruiken voor muziek, yoga en dergelijke. De jaren daarop volgend is een fase waarin er acht beamers met geluidinstallatie aangeschaft moeten worden om dan 360° films en games te kunnen vertonen. 

Nadat in de afgelopen herfst er dak steunen over de stalen gashouder waren aangebracht heeft Jurriëns Noord, onderdeel van Friso Oost, dakbeschot aangebracht en is nu isolatie en dakbedekking op het nieuwe dak geplaatst. Doordat nu de tank waterdicht is kan er een betonvloer op de bodem worden gestort en kan men beginnen met de binnen afwerking.

Inmiddels is er in de tussenbouw ook al een nieuwe trap geplaatst om vanaf de begane grond naar de bodem van de diepe tank te kunnen. Verder zijn alle wanden en leidingen schoon gespoten en zullen deze een conserveringsbehandeling krijgen. Ook is er tegel- en stukadoorswerk hersteld en wordt er nog nieuw glas in het dakvenster aangebracht.

De verbouwing en restauratie is mede mogelijk gemaakt door een subsidieverstrekking van de Provincie Gelderland in het kader van Restauratie voor functioneel hergebruik erfgoed.