Hisvebo-leden Peter Nieuwenhuis (links) en Henk Oltvoort. Foto: Rob Weeber
Hisvebo-leden Peter Nieuwenhuis (links) en Henk Oltvoort. Foto: Rob Weeber

Hisvebo en muziekvereniging Volharding herdenken WOII

BORCULO – De maand mei is aangebroken en daarmee staan ook de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer in het middelpunt van de belangstelling, het uitbreken ervan, maar ook de bevrijding. Ook de Historische Vereniging Borculo (Hisvebo) wil het thema WOII niet zomaar voorbij laten gaan en organiseert op 11 mei met muziekvereniging Volharding een avond getiteld ‘Herinneringen WOII en de bevrijding van Borculo’.

Door Rob Weeber

Tijdens de avond zullen diverse sprekers hun opwachting maken. Aart Drost, zoon van de oud-burgemeester van Borculo, zal herinneringen van zijn vader en van hemzelf ophalen. Margreet van Dijk-Hartgerink vertelt over de dagboeknotities van haar vader over de eerste bevrijdingsdagen.

Ontbrekende naam 
Hisvebo-voorzitter Peter Nieuwenhuis vertelt over de oorlog in Borculo op basis van getuigenissen van Borculoërs. "Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat de namen op het oorlogsmonument aan de Burgemeester Bloemersstraat niet compleet zijn. Er mist een naam. We zullen die naam tijdens de avond op 11 mei onthullen.” De avond zal muzikaal verzorgd worden door muziekvereniging Volharding. De muzikanten spelen muziek uit de oorlogstijd, zoals het bekende nummer ‘We'll meet again' van Vera Lynn. Saillant detail is dat er tijdens de oorlog Engelse militairen meespeelden met Volharding.

‘Herinneringen WOII en de bevrijding van Borculo’ vindt plaats op woensdag 11 mei in Muziekcentrum Borculo, Haarloseweg 7, Borculo. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.