Belangstellenden bij de Tiny House Informatieavond. Foto: Rob Stevens
Belangstellenden bij de Tiny House Informatieavond. Foto: Rob Stevens

Wonen in tiny house in Eibergen

EIBERGEN - Wim Hietbrink uit Eibergen is een overtuigd kampeerder. Hij houdt ervan met zijn vrouw samen in de camper op pad te gaan. Luxe kamperen is hem vreemd, het mag best een beetje minimalistisch. Het is dan ook niet zo gek dat hij bezig is met de bouw van een tiny house, oftewel een klein huis. Hij hoopt over niet al te lange tijd zijn eigen tiny house neer te kunnen zetten op een mooi rustig perceel bij de volkstuintjes aan de Zwilbroekseweg in Eibergen.

Door Rob Stevens

Samen met de gemeente Berkelland heeft de initiatiefgroep Tiny House Berkelland een geschikte locatie voor tien tiny houses gevonden, in Eibergen aan de Zwilbroekseweg. Dinsdagavond 26 april was er in De Huve een informatieavond voor mensen die dat ook wel zien zitten.
De zaal is die avond goed gevuld met zo’n vijftig geïnteresseerden. De drie drijvende krachten achter het initiatief, Wim Hietbrink, Khosro Nabizada en Matthijs Stomps, presenteren hun plannen met de slogan ‘Klein Wonen, Rijker Wonen'. Het is de bedoeling dat op het perceel aan de Zwilbroekseweg tiny houses komen die bewoond worden door mensen met een min of meer vergelijkbaar profiel. Door mensen die enthousiast worden van duurzaam wonen in een natuurlijke omgeving op een relatief klein oppervlak. Voor wie (financiële) vrijheid, minder consumeren, levenservaring opdoen en sociale contacten belangrijker zijn dan het hebben van bezit en spullen.

Samen met de gemeente is dus een perceel gevonden voor de start van een pilot. Om zo ervaring op te doen met deze nieuwe vorm van wonen. De initiatiefnemers zijn er al een tijd over bezig met de gemeente. Maar de definitieve start komt steeds dichterbij. Wim Hietbrink heeft goede hoop op “enkele maanden”. Er zijn minimaal vijf deelnemers nodig om het project te starten. De gemeentelijke woonvergunning wordt voor een periode van tien jaar afgegeven. Een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. De gemeente zorgt voor de inrit naar het terrein. De eigenaren van de huisjes zorgen zelf voor een semiverhard pad van bijvoorbeeld grasblokken voor hun huisjes. Er mogen geen schuurtjes of bergingen op het perceel worden geplaatst. En de eigenaar moet er zelf wonen. De vaste kosten worden geschat op zo’n 250 euro per maand, naast de kosten van het tiny house. De kosten voor een tiny house lopen zeer uiteen, afhankelijk van wat de eigenaar wil.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een inschrijvingsformulier dat verder nog geen verplichtingen geeft. Voor vragen kan men terecht bij: tinyhouseberkelland@gmail.com. Ook is informatie te vinden op de Facebookpagina van Tiny House Berkelland.