Spreker Jos Burgers. Foto: Rob Weeber
Spreker Jos Burgers. Foto: Rob Weeber

Eibergse centrumondernemers en industrie onder een dak

Algemeen

EIBERGEN - Het gehele proces nam tien jaar in beslag, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat, aldus voorzitter Henk Nijhof van de nieuwe fusievereniging Eibergen Onderneemt. Dinsdagavond werd het feit gevierd in het Muldershuis in aanwezigheid van ondernemers en politici.

Door Rob Weeber

Nijhof stipte in zijn openingswoord de ambities van de nieuwe fusievereniging aan, samengesteld uit de Eibergse Ondernemers Vereniging en de Belangenvereniging Bedrijventerreinen Eibergen. Eerst dient het ‘huis’ op orde gemaakt te worden, daarna wordt de verbinding met de maatschappelijke verenigingen gelegd en tenslotte komt de werving van nieuwe leden aan bod. Saillant detail is dat de samenstelling van het bestuur, naast Nijhof ook Michiel Braakman als secretaris en Jurgen Nijhof als penningmeester, uit niet-ondernemers bestaat. Aldus hoopt men de belangen onafhankelijker te kunnen behartigen.

Goud in handen
Na zijn openingswoord nam burgemeester Joost van Oostrum het woord. Hij roemde het initiatief en de daadkracht van het Eibergse ondernemersleven. “Jullie hebben goud in handen”, zo was zijn opvatting. Dat moest men koesteren, zeker in de komende tijd waar veel uitdagingen liggen te wachten, zoals de krapte op de arbeidsmarkt. Zoals altijd was er ook ruimte voor een kwinkslag, dit keer met een verwijzing naar de titel van het optreden van spreker Jos Burgers: Nooit meer korting. Van Oostrum vond dit wel toepasselijk en als dat dan toch zo was, dan hoefde de gemeente dit ook niet meer te doen richting de ondernemers.

De wet van SNUF
Spreker Jos Burgers hield een motiverend, relativerend en spiegelend verhaal voor de ondernemers met betrekking tot het werven en behouden van klanten. De rode draad was de oproep om toch vooral te denken vanuit de klant en minder vanuit kosten en opbrengsten. Kortingen en acties waren onnodig, een goede relatie met de klant bracht zelfs een betere prijs. Hij noemde het ‘De wet van SNUF’, een zelf bedachte theorie die zoveel betekent als: ‘Alles wat het geeft, krijg je terug.’ Denken in kosten brengt de kwaliteit van de onderneming omlaag. De kwaliteit van je onderneming verhogen daarentegen, veroorzaakt lagere kosten.