Sfeer van Weleer. Foto: Kees van der Werf

Sfeer van Weleer. Foto: Kees van der Werf

Ondermode en portretfotografie bij Sfeer van Weleer

REKKEN - Het kan weer, de sfeer van vroeger beleven in het privé-museum in Rekken. De Sfeer van Weleer is gevestigd in de boerderij uit 1860 op een prachtige plek in het natuurrijke Achterhoekse landschap. Daarbij hoort een landelijke tuin met zitjes en gelegenheid om even tot rust te komen.

Het nieuwe thema dit jaar is 'Onder-Mode' over klapboks, corset en juffer-lingerie. De dames uit de 'hogere kringen' droegen andere onderkleding dan de eenvoudige burger. Bezoekers zien voorbeelden uit verschillende periodes. Bij de klederdracht ligt de focus dan ook op de onderrokken, zoals de stiefrok, damastrok  en een gequilte rok die mogelijk twee eeuwen oud is.

De geschiedenis van de portretfotografie is boeiend. Het begon met de daguerreotypie een techniek die ontstond rond 1885. Hoe werkte een fotograaf toen en met welke attributen? Oude foto’s, die volgens de verschillende trends gemaakt zijn in de bijbehorende lijsten, een vroege camera en een oude viewmaster geven een mooi beeld van de fotografie tot en met de jaren ‘50. 

Nieuwe aanwinsten in de 'Chique Hoek', die gebruikt werden door de gegoede lui uit eind 1800 tot en met de jaren '30 kan men bekijken en horen hoe ze gebruikt werden. In de kinderkamer, ingericht met speelgoed en voorwerpen uit de vijftiger jaren worden twee kinderliedjes uitgebeeld, wie lukt het ze te herkennen?

Natuurlijk is de boerenkeuken gebleven met de gebruiksvoorwerpen van 'toen'. Mensen die van verhalen houden, zijn hier aan het goede adres, bij de Sfeer van Weleer aan de Hölterweg 19 in Rekken.                               

www.sfeervanweleer.nl
Tel. 0545-431540

Sfeer van Weleer. Foto: Kees van der Werf