Opperhoofd Arietoe vertelt een spannend verhaal. Foto: Rob Stevens
Opperhoofd Arietoe vertelt een spannend verhaal. Foto: Rob Stevens

Kreten klinken vanuit indianendorp in de Ordelmanskoele

NEEDE - Vrijdag 6 mei zijn er de hele dag indianenkreten te horen in de Ordelmanskoele in Neede. Zestig enthousiaste kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar kunnen tijdens een kinderkamp aardig wat volume creëren.

Door Rob Stevens

Opperhoofd én medicijnman Arietoe, een belangrijke man in de indianenwereld, opent het kinderkamp met een spannend verhaal om de sfeer er goed in te brengen. Kinderen worden daarna eerst ‘tot indiaan geschminkt’, waarna een hoofdtooi met kleurige veer hun transformatie compleet maakt. Dan volgt een dag vol avonturen. Elke stam indianen bouwt een eigen wigwam en totempaal zodat in de loop van de dag een echt indianenkamp ontstaat. Er worden pannenkoeken (bereid volgens een heel oud Indiaans recept) gegeten, brood gebakken in het grote kampvuur, goud gezocht (én soms gevonden), met pijl en boog geschoten en nog veel meer. Het weer was goed. Kinderen én leiding gaan aan het eind van de dag vermoeid en met een tevreden gevoel naar huis.

De Rotary organiseerde deze ‘Indianen-avonturendag’ in de natuurspeeltuin Ordelmanskoele voor het eerst. De dag is voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit Neede, Eibergen en Haaksbergen en omstreken. Deelname is gratis. Een deel van de kinderen komt uit gezinnen die elders in de wereld voor oorlogsgeweld zijn gevlucht, waaronder een aantal Oekraïense gezinnen.