Achterhoekse schilders en wandelen in Haarlo

Cultuur Haarlo

HAARLO - De monumentale kerk in Haarlo (De Kluntjespot) is weer open voor bezoek. Op de vrijdagmiddagen in juli en augustus zijn er van 13.30 uur tot 17.00 uur schilderijen te zien van een aantal schilders die - ruim genomen - in de Achterhoek leefden en werkten in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Vanuit de kerk kan ook een historische rondwandeling worden gemaakt in de prachtige natuur.

Aan rand van het dorp Haarlo (Wolinkweg 19) staat het karakteristieke achthoekige kerkje, dat in de volksmond bekend is als ‘De Kluntjespot’. De kerk is een rijksmonument en sinds 2015 eigendom van de Stichting Gelderse Kerken (SGK).
Bij Achterhoek denkt men niet direct aan schilderkunst. De streek staat er niet om bekend. Toch levert deze onbekende schilderswereld verrassingen op die de kijker niet direct verwacht. Zowel stijlen als onderwerpen zijn divers. Er is onder meer werk te zien van John te Reehorst (Lochhuizen), Herman Knaake (Zelhem), Piet te Lintum (Aalten), Willem Bouwmeester (Doetinchem). Ook is er een vroeg werk te zien van Agnes van den Brandele. Zij ligt begraven op de Haarlose begraafplaats. De geëxposeerde schilderijen zijn afkomstig uit de collectie Bisperink.
Voor de wandeling door het buitengebied van Haarlo liggen in de kerk routebeschrijvingen klaar. De wandeling voert langs monumenten en historische plaatsen en duurt circa een uur.
De Kluntjespot ligt aan de fietsroute tussen de knooppunten 85 en 86. Het bezoek aan de kerk en de routebeschrijving voor de wandeling zijn gratis. Wel wordt een gift voor het behoud van de kerk op prijs gesteld. Meer informatie op onderstaande website.


www.kluntjespot.nl