Sportfederatie inventariseert energienood sportverenigingen

Sport Ruurlo Eibergen Borculo Neede

BERKELLAND - Sport Federatie Berkelland gaat een inventarisatie uitvoeren onder sportverenigingen om inzicht te krijgen in de gevolgen van de prijsstijgingen van energie voor de clubs en de leden.

De almaar stijgende energielasten zetten de sport financieel onder druk. Dit leidt ertoe dat sommige verenigingen zich nu al genoodzaakt voelen de contributie te verhogen en ingrijpende maatregelen te nemen zoals het invoeren van een doucheverbod. Uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de tien verenigingen dit jaar al een contributiestijging doorvoerde. De helft van de clubs verwacht op korte termijn hetzelfde te moeten doen. Maar door die prijsstijging haken betalende leden af waardoor het gat in de begroting alleen maar groter wordt en gevuld zou moeten worden met een nog hogere contributie. Een oneindig proces dat de bewegingsarmoede verder zal vergroten. En dat na twee coronajaren waarvan de negatieve effecten nog steeds nadreunen.

Inventarisatie
De Sport Federatie Berkelland wil weten hoe het er in de gemeente voorstaat. Zowel SFB-leden als niet-leden worden bevraagd. Ruim zeventig sportverenigingen hebben via e-mail een link naar de vragenlijst ontvangen. Clubs die deze mail niet hebben gekregen kunnen zich alsnog aanmelden voor de enquête. Het invullen van de vragenlijst kan het best geschieden door iemand die zicht heeft op de energienota’s en het energieverbruik van de club. De link naar de vragenlijst staat op de website van SFB.

Terugkoppeling
Op maandag 31 oktober houdt de SFB bij HCR Prinsen in Haarlo haar halfjaarlijkse algemene ledenvergadering. Naast de reguliere agendapunten staat het onderwerp ‘energielasten clubs’ op de agenda. De nieuwe wethouder sport, Arjen van Gijssel is bij deze vergadering aanwezig. In de loop van november moet duidelijk worden wat het Rijk gaat doen aan financiële ondersteuning voor de sport. Mochten de regelingen ontoereikend zijn, kan de Sport Federatie Berkelland met deze resultaten in de hand samen met de gemeente naar oplossingen zoeken. De SFB hoopt op een grote respons.