Brede Werkgroep 'Rekken en omgeving' trapt af

REKKEN - Verscheidene inwoners uit Rekken en omliggende buurten hebben zich verenigd in een 'Brede Werkgroep'. Naar aanleiding van de open uitnodiging van de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) hebben zich circa 15 inwoners aangemeld. Dit om mee te praten en denken over het voornemen van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om een zogenaamde Proces Opvang Locatie voor 50 tot 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) te realiseren in het gebouw aan de Panovenweg 14 in Rekken. Deze opvanglocatie moet wat het COA betreft huisvesting gaan bieden voor een periode van tien jaar. Met een eerste bijeenkomst op maandag 12 september heeft de Brede Werkgroep een start gemaakt met het proces dat uiteindelijk moet leiden tot een advies aan het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Berkelland over het draagvlak onder inwoners, aandachtspunten en mogelijke randvoorwaarden. Het is de gemeente die uiteindelijk een besluit moet nemen over het verzoek van het COA.

Het COA heeft medio mei 2022 een officieel verzoek ingediend bij de gemeente Berkelland voor de realisatie van een Proces Opvang Locatie voor AMV'ers in het gebouw aan de Panovenweg 14 in Rekken. Dit voor een groep van 50 tot 80 AMV'ers voor een periode van tien jaar. De doelgroep van de voorziening betreft alleenstaande jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Deze jongeren zijn in afwachting van de uitkomst van hun asielprocedure. Het initiatief van het COA heeft geleid tot grote zorgen bij diverse omwonenden. Deze zorgen werden geuit tijdens de informatieavond van de gemeente en het COA met de buurt van 20 juni 2022 en zijn zichtbaar in het in augustus opgeleverde onderzoeksrapport van de Werkgroep De Kolonie. Tegelijkertijd zijn er ook verscheidene inwoners die mogelijkheden zien en/of het initiatief van het COA ondersteunen.

Gemeente Berkelland wil het draagvlak voor de beoogde voorziening breed toetsen bij de inwoners van Rekken en omgeving. Ter voeding van het uiteindelijke besluit door de gemeente is een participatietraject ingericht met het dorp Rekken en omgeving. In dit kader heeft de Brede Werkgroep een belangrijke rol. Zij peilt de beelden en het draagvlak onder de Rekkenaren en inwoners van omliggende buurten, doet onderzoek naar de ervaringen met soortgelijke voorzieningen elders in het land en brengt randvoorwaarden voor eventuele vestiging in kaart. Dit onder begeleiding van een onafhankelijke voorzitter en met ondersteuning van de DCR. Op verzoek van de gemeente wordt indien er geen draagvlak is voor het huidige verzoek ook een beeld geschetst van randvoorwaarden waarvoor wel draagvlak is in Rekken.

De Brede Werkgroep komt de komende periode diverse keren bijeen. De Werkgroep bestaat uit inwoners met verschillende beelden bij het initiatief van het COA. Dit zodat de verschillende perspectieven en visies kunnen worden meegenomen in het advies aan de gemeente. Een afvaardiging van de Werkgroep De Kolonie neemt deel aan de Brede Werkgroep. Tijdens de tweede bijeenkomst op donderdag 22 september zijn de diverse processtappen van de komende maanden besproken en afspraken gemaakt over de inbreng van de werkgroepleden. Tot de processtappen behoort onder andere een bezoek aan andere opvanglocaties voor AMV'ers. Het uiteindelijke advies van de Werkgroep wordt naar verwachting begin november opgeleverd. In de tussenliggende periode worden inwoners regelmatig via de website https://www.info-rekken.nl/amv-opvang geïnformeerd over de stand van zaken.