Bruidspaar Kuipers-Ten Lohuis 60 jaar getrouwd

Arie en Els ontmoeten elkaar op schuttersfeest in Neede

NEEDE - Arie en Els Kuipers vierden op 25 oktober hun 60-jarig huwelijk. 

Vervolg van de voorpagina

Arie werkte bij als getouwbaas (onderhoudstechnicus) bij TerWeeme en Koala. "Als het weefgetouw onderhoud nodig had, dan had de wever even rust. ‘Arie, kan er een kwartiertje bij?' werd er wel eens gevraagd en dat deed ik dan.” Na de textielsluiting maakte hij de overstap naar de metaal in Lochem, waar hij met 62 jaar met pensioen ging.

'Die plek
kostte
destijds 25
gulden per
nacht'


Schuttersfeest
In juni 1959 ontmoetten ze elkaar voor het eerst op het schuttersfeest in Neede. “We waren eerst in de tent en ’s middags bij het volgelschieten bij de molen. Daar heb ik Els ten dans gevraagd.” Na afloop van het feest vroeg hij netjes of hij haar naar huis mocht brengen.

Najaarskermis
De volgende keer was de ontmoeting bij café De Witte tijdens de najaarskermis in Neede. Van trouwen was toen nog geen sprake, Arie moest eerst in dienst. Hij kwam bij de mariniers en kreeg een koksopleiding in Rotterdam.

“Aanvankelijk zou ik naar de West gaan, Suriname, maar er kwam een plek vrij bij de blauwe marine en die moest ingevuld worden. Zodoende kwam ik op Texel terecht. Ik mocht iedere veertien dagen een keer naar huis. Pas 26 jaar later heb ik Els meegenomen naar die plek waar ik gelegerd was. Ik wilde haar alles van vroeger laten zien. We konden toen gelukkig nog net bij iemand privé overnachten, alles zat vol, ook de campings. Die plek kostte destijds 25 gulden per nacht.”

Opoe
Eenmaal voorgoed terug in de Achterhoek, verloofden ze zich en nog geen drie maanden later gaven ze elkaar het jawoord. “Mijn vader was niet zo blij met die haast, maar de ouders van Els waren al overleden en langer wachten had voor ons geen zin.” Het eerste onderkomen betrof het ‘Vleerhuisje’ tegenover het Bernadettebos, een zomerhuisje. Na zes weken trokken ze bij Aries opoe in de Nieuwstraat in, vanwaar ze begin 1965 naar een huis aan het Kempershof verhuisden. In 2008 verhuisden ze naar De Hofmaat.

'Mijn vader
was niet
zo blij met
die haast'


KNVB-waarderingsspeld
Vrijwilligerswerk stond en staat hoog in het vaandel bij beide echtelieden. Arie kreeg er in 2006 zelfs een lintje voor, evenals de KNVB-waarderingsspeld in zilver. Zeven jaar later ontving hij de oorkonde van VV Lochuizen voor zestig jaar lidmaatschap. "Lochuizen is mijn geboorteplek en ik ben al lid sinds 1953. Volgend jaar ben ik dus zeventig jaar lid. In vroegere jaren stonden Els en ik de hele dag in de kantine. We hebben zelfs onze horecadiploma's nog behaald. Daarnaast ben ik nog steeds lid van de onderhoudsploeg van de voetbalvereniging.”

Oppascentrale
Els was verbonden aan de oppascentrale voor alleenstaanden. Op jonge leeftijd al bracht ze in september een bloemetje aan de deur. Beiden bekommeren zich ook om de kanariekooi bij het complex De Hofmaat. Het echtpaar kreeg twee kinderen, heeft drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.