Lien speelt met taal en emotie. Foto: Michael Siemerink. .

Lien speelt met taal en emotie. Foto: Michael Siemerink. .

Oud-Ruurlose Lien Cornelissen treedt op in theater Amphion

Muziek Doetinchem Ruurlo

Première van kleinkunstvoorstelling en elpee ‘Lief zonder reden’

Door Jan Hendriksen

RUURLO-DOETINCHEM - Het gebeurt niet elke dag dat er een (oud-)Ruurloër in Amphion geprogrammeerd staat. Maar op vrijdagavond 25 november staat de in Ruurlo opgegroeide Lien Cornelissen (39) op het podium van de Seesing Flex-zaal van de Doetinchemse schouwburg. Daar speelt ‘LIEN’ met haar band de première van haar kleinkunstvoorstelling ‘Lief zonder reden’.

Op deze dag komt onder diezelfde titel ook het tweede album van LIEN uit. Vanaf 8.00 uur ‘s ochtends is het album op alle streamingdiensten te beluisteren en ‘s avonds bij Amphion is het ook op vinyl te verkrijgen. Het wordt 25 november dus een bijzondere avond voor de (oud-)Ruurlose.

In januari 2020 ging haar avondvullende kleinkunstvoorstelling ‘Ik kom hier niet weg met hippe sneakers’ in première. Ondertussen breidde ze haar act uit met een band en in augustus 2021 bracht LIEN haar eerste album ‘Dit gaat nergens over’ uit. Het was coronatijd en daarom waren haar nummers alleen op streamingdiensten te beluisteren. “Met ons nieuwe album ‘Lief zonder reden’ wilden we de mensen heel graag echt iets in handen kunnen geven. En een elpee vonden we het mooist. De albumhoes is ontworpen door Studio Kabowski en staat voor onschuld. Gewoon lief, zonder er iets voor terug te willen. Een album vol Nederpop met een kleinkunstig randje. Zoals het opzwepende eerlijke lied ‘Zeg het toch gewoon’ of het meer gevoelige ‘Kinderspel’, mede geïnspireerd door de woorden van mijn oma”, vertelt Lien in de aanloop naar de tour van haar tweede kleinkunstvoorstelling.‘En dat is best wel spannend”, zegt ze.

Roots
De voorstelling die ze in het Amphion theater gaat spelen gaat over ongemak, schaamte en de herontdekking van het lichaam. Kleinkunst, variété: samen met haar bandleden Dylan Siemerink en Barend Spaan trekt ze vele nieuwe registers open. In deze nieuwe voorstelling zie je Lien op haar eerlijkst. Eindelijk. Ze heeft er tenslotte lang genoeg omheen gedraaid. Met vele nieuwe liedjes van het gelijknamige album. Een voorstelling in het teken van de herontdekking van de basis en dus hét moment om terug te gaan naar haar roots in de Achterhoek en te spelen bij Amphion.
Lin Cornelissen groeide op in Ruurlo en na een studie rechten in Nijmegen verhuisde ze naar Den Haag. Daar kwam ze terecht in een wondere nieuwe wereld die haar inspireerde om de overstap te maken naar het theater. Begonnen als soloartiest schrijft Lien haar eigen teksten en muziek, die zij van achter haar piano met de wereld deelt. Lien Cornelissen speelt met taal en emotie. Haar teksten zijn naast eigenzinnig ook regelmatig dubbelzinnig. Zij deelt wat er in haar omgaat en wat zij om zich heen ziet. En dat was afgelopen zomer nog te horen tijdens het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop.
Kaarten voor de voorstelling van Lien Cornelissen kunnen gereserveerd worden via de website van Amphion.

In een apart kader

Ruurlo - Doetinchem

Haar eerste elektrische piano kocht Lien Cornelissen bij Muziekhandel Vriese tegenover de Veemarkt in Doetinchem. Haar moeder Joke legde aan Lien dan uit wat ‘handjeklap’ betekende en vertelde dat haar opa daar vroeger kwam om koeien te verkopen. Meestal gingen Joke en Lien in augustus naar Huls, om nieuwe schoolspullen te kopen. Ze keek daar altijd erg naar uit. Een nieuwe agenda waar ze weer fijn in kon kliederen. Lien herinnert zich ook de ijskiosk die midden in de Hamburgerstraat stond nog goed en de lekkere gebakjes van Vinkenborg. Later, toen ze zelf een rijbewijs had, ging ze vaak samen met een vriendin in Doetinchem naar de bioscoop. Het was voor haar de grote stad om naartoe te gaan voor alles wat ze in Ruurlo niet had.  En nu dus een hernieuwde kennismaking met Doetinchem.

De hoes van het nieuwe album van Lien Cornelissen. Foto: Studio Kabowski en Leon Schröder