Leden van de CV De Zwolse Noamelkers in het idyllische Zwolse landschap. Foto: Theo Huijskes

Leden van de CV De Zwolse Noamelkers in het idyllische Zwolse landschap. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

Zwolse Noamelkers in de ban van het 44-jarig bestaan

Maatschappij Zwolle Zwolle

Nieuw Prinsenpaar wordt al op zaterdag 12 november bekendgemaakt 

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - In navolging van CV De Maïspotters in Voor-Beltrum, viert ook CV De Noamelkers in ‘Zwolle bi’j Grolle’ het 44-jarig bestaan. Daar waar Voor-Beltrum dit op de eerste plaats doet voor een circa 650 inwoners tellende gemeenschap, maakt Zwolle zich met 670 dorpsgenoten op voor het jaarlijkse feest der Zotten. De start van het nieuwe carnavalsseizoen ziet er in Zwolle dit jaar anders uit dan anders. De nieuwe prins carnaval en zijn adjudant worden komend weekend al bekendgemaakt, en niet zoals gebruikelijk tijdens de traditionele carnavalsdriedaagse. De ervaringen met de coronacrisis liggen hieraan ten grondslag.

Dat geeft een extra dimensie aan het feest van zaterdag en zondag. President Dennis Simmelink en vorst Heino Meekes van De Zwolse Noamelkers geven desgevraagd aan dat het carnavalsgekke Zwolle onder het gemeenschapsmotto ‘Met mekare, Veur mekare!’ wel weer eens toe is aan een uitbundig feest, waarbij alle zorgen voor even opzij worden gezet. Dat wordt vanwege de altijd massale opkomst gevierd  in het uitgaancentrum City Lido in Groenlo maar beide aanvoerders van het Zwolse carnaval benadrukken dat hun thuisbasis het Noamelkershoes bij Café (Cappie) van Uem aan de Oude Winterswijkseweg is en blijft. 

Afscheid
Komende zaterdag wordt na de officiële opening om ‘elf’ minuten over acht door president Dennis Simmelink, afscheid genomen van de residerende carnavalsleiders Michiel Bos en Jurgen Roes, alsmede jeugdprins Tygo Meekes en jeugdadjudant Chiel te Braake en zal het nieuwe prinsenpaar worden onthuld dan wel binnengehaald. Een en ander gaat volgens de Zwolse president en vorst Heino Meekes op een bijzonder spectaculaire wijze gebeuren.
De organisatoren beloven dat het ditmaal in City Lido, waar vanaf 19.30 uur de deuren wagenwijd open staan, een bijzondere avond wordt vol kolderieke carnavalsverrassingen met onder meer de mini-mariekes, de grensmarietjes, diverse live-acts en verrassings-buuts. Een dag later, op zondag 13 november is het traditionele ‘Steekzetten’ gepland. Het nieuwe prinsenpaar ontvangt dan tussen 13.00 en 18.00 uur belangstellende carnavalisten.
Na het komende weekend wordt alle aandacht gevestigd op het carnavalsfestijn 2023 met de driedaagse op 19, 20 en 21 februari. Vanwege de viering van het 44-jarig bestaan van De Naomelkers zal het een heel speciale carnaval worden. Informatie daarover volgt in een later stadium.