Cursus ‘De kunst van het zorgen en loslaten’

NEEDE – Eind november start opnieuw de cursus ‘De kunst van het zorgen en loslaten’ voor mensen die zorgen voor een naaste. De zes bijeenkomsten worden gehouden op de woensdagmorgen ongeveer eens per drie weken.

Zorg voor je partner, kind of bijvoorbeeld ouder die een ziekte of beperking heeft, is van alle tijden en kan veel voldoening geven. Daarnaast brengt dit ook vaak onzekerheid omdat je niet weet hoe het verder gaat met de gezondheid of toekomstverwachting van je naaste. De mantelzorger kan onrust ervaren omdat deze meerdere ballen in de lucht probeert houden. Ook het (vrijwilligers)werk, gezin, sport, vrienden of familie vragen aandacht. En hoe gaat het dan met de mantelzorger? En op welke plaats kom je dan als mantelzorger? Dat zijn soms lastige en confronterende vragen.

Tijdens de cursus ‘De kunst van het zorgen en loslaten', stat de deelnemer stil bij zijn/haar patronen. Via vragen als: 'Wat wil je, wat doe je en wat gebeurt er dan met jou? Waar loopt je eigen accu op leeg en waar krijg je juist energie van?' Met deelnemers die ook mantelzorgen kijkt men in een fijne en veilige omgeving naar wat bij jou speelt. Het gaat erom dat men naast zorg voor de ander, ook gezonde keuzes voor zichzelf maakt. Ook de mantelzorger is belangrijk. "Vaak zien deelnemers vooraf op tegen het aantal bijeenkomsten en aan het eind vinden ze het jammer dat het afgelopen is”, zegt cursusleider Ineke Tieltjes. Onderzoek heeft laten zien dat de meeste deelnemers meer rust ervaren na het volgen van de cursus, die inmiddels meer dan vijfenzeventig keer gegeven is.

Op woensdagmorgen 30 november start een nieuwe cursus in Neede. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Vooraf zal een gesprek met de cursusleider plaatsvinden. Voor mantelzorgers uit gemeente Berkelland zijn er geen kosten verbonden aan deelname. De locatie van de cursus is IVT Ontwikkeling, Hoonteweg 1A in Neede. 

Meer informatie of aanmelden kan telefonisch via nummer 0545-478346 of per mail: info@mantelzorgenloslaten.nl en via de speciale website.

www.mantelzorgenloslaten.nl