Blije medewerkers/vrijwilligers van de Stichting Blijdschap Voor De Dieren. Foto: PR
Blije medewerkers/vrijwilligers van de Stichting Blijdschap Voor De Dieren. Foto: PR

Vrijwilligers gezocht voor de Online Dieren Voedselbank

Maatschappij Neede

NEEDE – Het aantal baasjes dat niet meer voor hun huisdier kan zorgen, is sterk groeiende. Dat lot trok zich Frank Dogterom aan en hij begon in mei 2019 de Stichting Blijdschap Voor De Dieren. Inmiddels bestaat die stichting drie jaar en heeft het een diversiteit aan activiteiten ontwikkeld. Een ervan is de begin 2022 opgerichte Online Dieren Voedselbank. Door de gestage groei ervan zoekt Dogterom vrijwilligers die willen helpen met het versturen van de voedselpakketten.

Door Rob Weeber

De Online Dieren Voedselbank (ODV) begon met een pilot eind 2021. “Onze ODV is gericht op eigenaren van huisdieren die of onder bewind staan of onder de doelgroep ‘minima’ vallen. Zij kunnen in principe een beroep doen op onze voedselbank mits er geen vergelijkbaar initiatief in hun buurt is. “De aanvraag voor hulp komt van de huisdierbezitter, maar de afhandeling gaat altijd via een onderneming die in de sfeer van bewindvoering werkt,” legt Dogterom uit. “Zij betalen ook de verzendkosten ad 12,50 euro, de enige kosten die we berekenen voor een voedselpakket dat doorgaans een waarde tussen de 50 en 150 euro heeft.”

Donate A Day
De doelgroep is groeiende, een gevolg van de sociaalmaatschappelijke problemen in ons land. Voor dit jaar plande Dogterom 5.000 pakketten, maar dat aantal is al gehaald. Ten opzichte van de pilot eind vorig jaar is dat een toename van 300%. Voor de komende jaren is een groei van 100% per jaar voorzien. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in 2024 15.000 pakketten worden verzonden. Om al die verzendingen op tijd de deur uit te krijgen, is de stichting op zoek naar vrijwilligers. “Natuurlijk kunnen we financiële donaties vragen en daarmee mensen inhuren, maar door de economische problemen zijn bedrijven terughoudender geworden. Daarom hebben we een nieuw concept bedacht, ‘Donate A Day’.” De gedachte erachter is eenvoudig. In plaats van dat bedrijven financieel ondersteunen, kunnen ze medewerkers een dag per jaar uitlenen.”

Schrijnende gevallen
Het eerste succes is al behaald. Beaphar, fabrikant van onder meer geneesmiddelen voor dieren, heeft de toezegging gedaan om gedurende zes weken twee dagen in de week vijf medewerkers in te zetten. “De samenwerking met dergelijke vrijwilligers heeft een zeer positieve invloed op de teamspirit en de mindset van de mensen,” legt Dogterom uit. “Sommige verhalen die via het aanvraagformulier meegestuurd worden, zijn schrijnend en die informatie krijgt men tot zich. Hulp voor die gevallen betekent dus dat je direct impact heb op de sociaalmaatschappelijke samenleving.”
Het recent in bedrijf genomen nieuwe magazijn in Neede puilt uit en zal naar verwachting binnen niet al te lange tijd te klein zijn. De ODV komt daarom graag in contact met bedrijven die nog wat (donatie)ruimte hebben voor de stichting. “We hebben zo’n 80 verschillende soorten voedselpakketten liggen, afhankelijk van het type huisdier. Dat betreft niet alleen regulier voedsel, maar ook voedsel op voorschrift van de dierenarts. Een kat met galstenen bijvoorbeeld krijgt apart, zoutloos voedsel. Alles wordt door een A-merk fabrikant gedoneerd, maar hun verpakking moet wel in een neutrale verpakking omgepakt worden. Doen we dit niet, dan lopen we de kans dat we het vier terugzien op marktplaats. In dat ompakken gaat dus een hoop tijd zitten.”
Als bedrijven of particulieren interesse hebben in ‘Donate the day’ of vrijwilligerswerk, dan kunnen ze telefonisch contact opnemen met Frank Dogterom: 06-82000839. Voor meer informatie over de stichting en de ODV: https://bvdd.eu/onlinedierenvoedselbank/