De filmposter. Foto: PR
De filmposter. Foto: PR

Neede oog in oog met dramaaanleg N18 in filmvertoning

Maatschappij

NEEDE - Nog geen vier jaar na de oplevering van de nieuwe N18 tussen Varsseveld en Enschede gaan er stemmen op om de autoweg te verbreden en nog grondiger te beveiligen. Maar de goedkeuring voor het ‘onvoltooide en halfbakken’ project, zoals het door sommigen omschreven wordt, kwam pas na bijna een halve eeuw bakkeleien tussen lokale, provinciale en landelijke politici.

Dat biedt weinig hoop op een betere aanpak en snellere uitvoering van opwaardering van de N18 tot een volwaardige autoweg in het Gelderse deel van het tracé.
Dat blijkt uit N18 De Film, een spannende documentaire die op 9 december in 40 vierkante meter grootbeeld wordt vertoond in de Van Gellicum theater- en filmzaal in Neede.
Het initiatief om deze eerste en enige documentaire over de aanleg van een autoweg in Nederland zo gigantisch te projecteren gaat uit van de Stichting Podium voor Neede. De kleinste details worden blootgelegd en waarschuwingen komen luid en duidelijk over, zo verwacht de Stichting.

In de film komen tientallen betrokkenen bij de aanleg van de nieuwe N18 in beeld en aan het woord, waaronder politici, weggebruikers, aanwonenden, actievoerders, politiemensen, wegenbouwers, en vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat.
De nieuwe N18 vervangt de provinciale weg, die als oorspronkelijke verbinding tussen de A18 bij Varsseveld en de A35 bij Enschede de trieste reputatie van dodenweg kreeg wegens talloze verkeersongelukken.

“Wie de geschiedenis niet kent gaat blindelings de toekomst tegemoet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee”, zegt een van de makers van de film, waarvoor tientallen cameralieden uit de streek tussen Doetinchem en Enschede gedurende ruim twee jaar historisch en actueel beeldmateriaal hebben aangeleverd.
N18, een onthullende aandoenlijke, vermakelijke, informatieve en historische film met lessen voor de toekomst; geschikt voor alle leeftijden.