Onder toeziend oog van regisseur Betsie Ooink (l) en Willy Klokman (r) repeteerde vorige week de spelersgroep van Ons Genoegen op het toneel van De Heksenlaak. Foto: PR

Onder toeziend oog van regisseur Betsie Ooink (l) en Willy Klokman (r) repeteerde vorige week de spelersgroep van Ons Genoegen op het toneel van De Heksenlaak. Foto: PR

Versterkt Ons Genoegen eindelijk weer de planken op

Cultuur Barchem

Barchemse toneelvereniging speelt voortaan in feestzaal van De Heksenlaak

Door Jan Hendriksen 

BARCHEM - Ze hebben er drie jaar op moeten wachten maar eindelijk mogen ze weer: de spelers van de Barchemse toneelvereniging Ons Genoegen. Nadat in maart 2020 na de eerste voorstelling de daaropvolgende twee voorstellingen abrupt moesten worden afgezegd wegens de corona-uitbraak en er de afgelopen twee jaar door diezelfde pandemie ook niet gespeeld werd, kan Ons Genoegen begin maart de planken weer op.

In die tussenliggende drie jaar is er voor Ons Genoegen nogal wat veranderd. Zo vond de vereniging in de persoon van Betsie Ooink uit Groenlo een nieuwe regisseuse en moesten er gastspelers worden gezocht om de bezetting van de rollen op het toneel rond te krijgen. Maar de grootste verandering is wel de ‘speellocatie’ waar Ons Genoegen op zaterdag 4, vrijdag 10 en zaterdag 11 maart het blijspel ‘De Zoete Inval’ opvoert. Tot de laatste voorstelling in 2020 was HCR In de Groene Jager het vaste ‘theater’. Maar het doek viel voor deze horecaonderneming. De nieuwe uitvalsbasis is de feestzaal van Recreatiecentrum De Heksenlaak.
“Een prima alternatief waar we zeer gastvrij zijn ontvangen. Weliswaar beschikt de zaal niet over een vast toneelpodium. Maar met vereende krachten hebben we er de afgelopen weken een gerealiseerd”, aldus secretaris Moniek Lubberdink van Ons Genoegen. En het moet gezegd worden: het ziet er perfect uit. Moniek Lubberdink: “Grote dank hiervoor gaat vooral uit naar Marinus Mulderije en Jan Regelink die als hoofden van de decorgroep met hulp van een aantal andere leden heel hard hebben gewerkt. En het schilderwerk werd uitgevoerd door Esthel Lemmers, met een beetje bijstand van de dames van de vereniging. En dat ziet er ook perfect uit.”

Vertier
Het blijspel ‘De Zoete Inval’, geschreven door regisseuse Betsie Ooink, is sinds vorig jaar november in repetitie bij de spelersgroep. De eerste maanden werd er geoefend in dorpshuis ‘t Onderschoer en sinds januari op het podium van De Heksenlaak.
In het bruine café ‘De Zoete Inval’ van Roos Spellers heeft Jasmijn een prominente rol. Daarnaast zijn er enkele stamgasten die de boel soms flink in de war schoppen. En of dat nog niet genoeg is, komen er met regelmaat ongenode gasten waardoor Roos zich in allerlei bochten moet wringen. Kortom, volop ingrediënten voor vertier en hilariteit.

Gastspelers
Omdat Ons Genoegen de rolverdeling niet geheel met eigen leden kon invullen heeft de vereniging in aanloop naar de voorstellingen eind vorig jaar een aantal gastspelers benaderd. Een van hen is Martin Marsman die in het verleden ook wel eens als gast meespeelde. “Erika Kok en Alice Vosman-Nijenhuis zijn echter helemaal nieuw. Hoewel? Erika en Alice hebben in het verleden ook wel eens aan de Barchemse revue meegewerkt. De toneelplanken zijn voor hen geen onbekend terrein”, vertelt Moniek Lubberdink. “We tellen anno 2023 twintig leden van wie er daadwerkelijk tien tot twaalf actief zijn. Maar ditmaal waren er door allerlei omstandigheden maar zes spelers beschikbaar. Vandaar de ‘hulp’ van enkele gastspelers. Maar daar zijn we als Ons Genoegen niet uniek in. Meer toneelverenigingen kampen soms met een onderbezetting”, aldus de secretaris. De spelersgroep bestaat naast de drie gastsacteurs uit Ans Dinkelman, Marinus Mulderije, Henny van Heuven, Jannie Dinkelman, Erwin Bannink en Caroline Breman. Souffleur is Willy Klokman, de grime wordt verzorgd onder leiding van Willy Visschers en het licht en geluid door de firma Pleiter uit Neede.

Kaarten
Toegangskaarten voor de voorstellingen zijn te koop bij Recreatiecentrum De Heksenlaak en Koeleman Barchem of te reserveren via het e-mailadres ons-genoegen-barchem@outlook.com. Ze kosten tien euro inclusief koffie of thee. Ons Genoegen telt ruim zeventig donateurs. Zij betalen 3,50 euro per persoon op vertoon van hun donateurskaart.
De voorstellingen op zaterdag 4 en vrijdag 10 maart beginnen om 20.00 uur. (zaal open 19.30 uur). Zaterdag 11 maart begint de middagvoorstelling om 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).