De workshop Eieren beschilderen, gegeven bij KunstKring Ruurlo. Foto: Lieneke Tanis
De workshop Eieren beschilderen, gegeven bij KunstKring Ruurlo. Foto: Lieneke Tanis

Workshop Eieren beschilderen

Cultuur Ruurlo

Workshop Eieren beschilderen

RUURLO – Docente Anneke Bouwmeester geeft zaterdag 18 maart van 10.00 tot 12.30 uur een workshop Eieren beschilderen bij KunstKring Ruurlo. Deze workshop wordt gegeven in het atelier in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

Het beschilderen van eieren is een eeuwenoude traditie rond Pasen. Tijdens Pasen viert men dat Jezus is opgestaan, dus ‘nieuw leven’. Een ei staat daar mooi symbool voor. Dat we paaseieren zo creatief mogelijk beschilderen en versieren is vermoedelijk pas in de 19de-eeuw ontstaan. Het is een huiselijk gebeuren dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek. 

Anneke Bouwmeester bleek een natuurtalent; ze kan prachtig schilderen met olieverf, acryl en aquarel. Ruim twintig jaar gaf ze cursussen bij KunstKring Ruurlo. Naast het schilderen op doek heeft zij ook een passie ontwikkeld voor het beschilderen van eieren. Ze werkt daarbij vooral met eenden- en ganzen eieren.

Prepareren
Eieren prepareren is een zeer uitgebreid proces waarbij de eieren eerst uitgeboord worden met een dremel, daarna schoongespoeld met een ontsmettingsmiddel en een paar keer nagespoeld met water. Tenslotte worden de eieren minimaal een jaar te drogen gelegd om de schaal te harden. Dan worden de eieren opgeschuurd en eventueel voorbehandeld met gesso. Bouwmeester doet dit altijd zelf.

Fijne penselen
Het beschilderen van de eieren gebeurt met fijne penselen en acrylverf, voor het hele fijne werk wordt ook wel pen en inkt gebruikt. Tenslotte wordt het ei afgelakt. Voor deze workshop hoeven de cursisten niets zelf mee te brengen. Voor eieren, verf, penselen en voorbeelden wordt gezorgd. Aanmelden kan via www.kunstkringruurlo.nl/cursussen.