Mini Kistemaker-Busch krijgt het FNV-jubileumbord uitgereikt door FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Foto: Theo Huijskes

Mini Kistemaker-Busch krijgt het FNV-jubileumbord uitgereikt door FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

Mini Kistemaker-Busch en haar man Jan al 85 jaar FNV-lid

Maatschappij Eibergen Neede

Eibergse zette lidmaatschap van overleden echtgenoot gewoon voort

Door Theo Huijskes

EIBERGEN - Hoog bezoek afgelopen vrijdag in Woonzorgcentrum ‘De Meergaarden’ in Eibergen voor de 94-jarige Mini Kistemaker-Busch. Een zware FNV-delegatie kwam haar huldigen vanwege het 85-jarig lidmaatschap van de Federatie Nederlandse Vakbeweging. Speciaal daarvoor kwam zelfs de hoogste baas van de FNV, algemeen voorzitter Tuur Elzinga naar Eibergen. Hij zette Mini in de bloemetjes en verraste haar met een zeer bijzonder jubileumbord.

Het was eigenlijk niet Mini zelf, die zo lang lid was geweest van de vakbond. Haar man Berend-Jan Kistemaker was in 1938 lid geworden toen hij op 13-jarige leeftijd ging werken. Na zijn overlijden in 2012 zette Mini het vakbondslidmaatschap gewoon voort, omdat ze wist dat ze haar geliefde Jan daar een groot plezier mee deed.
In het bijzijn van familieleden, bekenden en regionale FNV-functionarissen liet Elzinga weten dat er gesproken mocht worden van een wel zeer bijzondere huldiging. “Het zijn dit jaar namelijk maar drie dames in geheel Nederland, die het 85-jarig lidmaatschap vieren en u, mevrouw Kistemaker, bent er daar één van. Vandaar dat ik naast de gebruikelijke bloemen ditmaal geen waarderingsspeld uitreik. Voor u is er een speciaal, met de hand vervaardigd jubileumbord met daarop De Burcht in Amsterdam, het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.”
Het werd daarmee voor Mini tegelijkertijd een eerbetoon aan haar echtgenoot Berend-Jan Kistemaker, die tot zijn overlijden op 87-jarige leeftijd altijd lid van de bond was gebleven, 74 jaar lang. De beslissing om na zijn dood zijn FNV-lidmaatschap direct voort te zetten nam ze zonder nadenken.

Boek
Ter gelegenheid van het 80-jarig lidmaatschap van meerdere FNV-leden verscheen vijf jaar geleden een boek met veel foto’s. Daarin werd ook het werkzame leven van de familie Kistemaker-Busch in Neede beschreven door Mini en haar beide zonen Dinand en Martin. In het boek is te lezen dat Jan Kistemaker als hoofd van het gezin en kostwinner in meerdere fabrieken in Neede heeft gewerkt. Een arbeidsperiode, die in de jaren dertig van de vorige eeuw begon in een weeffabriek, die allang niet meer bestaat, en daarna werd voortgezet in meerdere fabrieken in Neede. Toen hij begon met werken was hij amper 13 jaar, oud genoeg om te werken maar niet te jong om lid te worden van de vakbond.
Voor het boek met de titel ‘Solidaire Helden’ maakte men in het gehele land interviews met trouwe leden, wier namen reeds tachtig jaar op de ledenlijst prijkten. Als vanzelfsprekend lag het boek de afgelopen week in de ’De Meergaarden’ ter inzage.