Display vrieskast. Foto: Rob Stevens
Display vrieskast. Foto: Rob Stevens

Gemeente Berkelland subsidieert zuiniger vrieskast

BERKELLAND - Zo’n tien procent van de huishoudens in Nederland heeft een te hoge energierekening ten opzichte van hun inkomen. Volgens de berekening van TNO ligt dat percentage in Berkelland rond de 6,5 procent. Zij hebben moeite met het betalen van de energierekening.

Door Rob Stevens

Het rijk heeft gemeentes geld beschikbaar gesteld om deze energiearmoede te bestrijden. Berkelland gebruikt dat geld voor de financiering van een aantal regelingen. Zo is per huishouden zevenhonderd euro beschikbaar voor de aanschaf van energiezuiniger witgoed. Bijvoorbeeld voor vervanging van een oude diepvries door een nieuwer model met een aanzienlijk zuiniger energielabel. Het oude huishoudelijk apparaat hoeft hiervoor niet defect te zijn. Over de precieze uitvoering van de witgoedregeling komt nog extra informatie.
Het is best soms best lastig te bedenken hoe in een woning het best op energieverbruik bezuinigd kan worden. Inwoners kunnen daarvoor terecht bij de Agem voor iemand die meedenkt hoe in hun woning het best op energie bespaard kan worden. De zogenaamde spaarhulp doet dat. Die komt bij mensen thuis om mee te denken over de bespaarmogelijkheden. Bovendien heeft de bespaarcoach een cadeaubon ter waarde van 250 euro bij zich waarmee energiebesparende producten kunnen worden aangeschaft. De spaarhulp is beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen en een hoge energierekening. Hiervoor zijn nog 130 plekken beschikbaar.
Voorbeelden van energiebesparende producten zijn: radiatorfolie, led-lampen of een slimme thermostaat. Wethouder Teselink noemt de tochtstrip als voorbeeld en ‘SpeedComforts'. Die laatste blazen warme lucht vanuit je radiator de kamer in. Teselink: "Het zijn allemaal maatregelen die het energieverbruik omlaag kunnen brengen. Dit onder het motto dat dat wat je bespaart je ook niet hoeft op te wekken of van het net hoeft af te nemen.”