Elke maand schuiven zo 25 tot 30 gasten aan tijdens het Eetcafé Beltrum. Foto: PR
Elke maand schuiven zo 25 tot 30 gasten aan tijdens het Eetcafé Beltrum. Foto: PR

Eetcafé Beltrum jaren vooruit met steun Berkellands Naoberfonds

BERKELLAND - Het Berkellands Naoberfonds is er voor alle inwoners met een idee dat bijdraagt aan goed leven en wonen hier. Om nog meer inwoners te inspireren om met initiatieven te komen, verschijnt in Achterhoeks Nieuws maandelijks een verhaal over een gehonoreerde aanvraag.

De drijvende krachten achter het Eetcafé Beltrum kunnen na alle recente publiciteit in de media nog maar nauwelijks over straat in het dorp. Overal worden zij aangesproken en zelfs gevraagd om handtekeningen en een selfie. Ja ja, het zijn echte BB’ers geworden. Beroemde Beltrummers. En terecht.

Elke maand schuiven zo’n 25 tot 30 mensen aan voor een heerlijk driegangendiner. Alles wordt geregeld door de vrijwilligers. Van het samenstellen van het menu, tot het zorgen dat de tafel feestelijk gedekt wordt. En zelfs de tafelkleden, schorten en servetten werden na afloop zelf thuis gewassen. En ga zo maar door. Er komt natuurlijk van alles bij kijken. Al met al gaat het hier om honderden vrijwilligersuren op jaarbasis die belangeloos worden ingezet voor de gemeenschap.

Toen de keuken dringend aan vernieuwing toe was, werd er naar een oplossing gezocht. De keuken was verouderd en er zat een slecht functionerende vaatwasser in. En ook de warmhoudkar was op. Zo kwamen zij op het spoor van het Berkellands Naoberfonds. Ze bezochten herhaaldelijk het spreekuur op de vrijdagochtend in de kantine van het gemeentehuis om hun aanvraag zo goed mogelijk te kunnen indienen. En met succes. Er is een nieuwe vaatwasser, een warmhoudkar en er zijn nieuwe schorten aangeschaft. Dit geweldige initiatief kan hierdoor groeien en weer jaren vooruit.

Uit dit vrijwilligerswerk ontstaan ook weer andere, waardevolle contacten. En zo zorgde de man van een van de vrijwilligsters voor een nieuwe op maat gemaakte werktafel. Een hoge roestvrijstalen werktafel voor in de keuken, waar de warmhoudkar onder kan. En als kers op de taart: door alle aandacht in de pers hebben zich inmiddels vier nieuwe vaste gasten opgegeven.

Wat is er verder nog aan laatste nieuws te melden? Welnu, op dit moment zijn de vrijwilligers bezig om het laatste diner van dit seizoen - op 21 juni - te regelen. En daar is nog een vraag. Een verzoek. Voor de coronaperiode hebben zij namelijk een barbecue georganiseerd bij de kok thuis in Eibergen. Het vervoer werd door een busmaatschappij voor een vriendenprijs geleverd. De rit ging door het buitengebied, een feest van herkenning voor de gasten. Er is nu een grotere groep, maar het doel is hetzelfde: een barbecue op een mooie locatie. Die is inmiddels gevonden in het buitengebied van Beltrum. De mensen van het Eetcafé Beltrum gaan nu in conclaaf met vervoerders om een bus te regelen voor deze groep, waar ook eventueel een rolstoel in past en vooral: die voor hen betaalbaar is. Is er iemand die hier iets in kan betekenen?


www.facebook.com/BerkellandsNaoberfonds