Eerste Donut Festival in de Achterhoek

BELTRUM - Nog maar enkele weken en dan is het al zo ver! Dan vieren ze bij de Toltuin in Beltrum met het eerste Donut Festival 'de maatschappelijke en economische veranderingen die er al zijn'. Er is muziek en vermaak, zoals dat op een festival hoort. Vooral zijn er heel wat manieren om over doughnut economics, burgerberaden, andere voedselbronnen, anders bouwen, andere zorg en educatie te leren en te ervaren.

Op 8 juni viert men bij de Toltuin in Beltrum de hoop die er is voor de toekomst en de nieuwe zienswijzen die daarbij komen kijken. Iedere dag horen we over de uitdagingen en crisissen van deze tijd. Gelukkig ontstaat er al wat meer aandacht voor de nieuwe, positieve ontwikkelingen; 'En als je een keer in die bubbel zit, zie je het overal! Er is verandering. Er is hoop', zo menen de organisatoren van het festival.

Op het Donut Festival vertellen ze over nieuwe maatschappelijke en economische modellen. Dat gaat niet saai worden, zo beloven ze. 'It’s no fun, if it’s not sustainable!' Het programma is een mix van internationale en nationale influencers, regionale pioniers en ervaringsdeskundigen. Er zijn lezingen, learnshops, een inspiratieplein, theater, muziek en cabaret. Ze hebben het over de samenleving, het klimaat en duurzaamheid. Maar vooral over andere keuzes maken en kansen die dat biedt. Echt andere keuzes maken, niet alleen een beetje gerommel in de marge van het oude systeem, dat de oplossingen niet meer kan bieden, zo heet het bij het eerste Donut Festival in de Achterhoek.

Een deel van de voorbereidingen gebeurde samen met basisscholen en het Saxion. Benieuwd, wat hun kijk op de doughnut is en wat die kan brengen. Voor wie zelf nog nooit van doughnut economics gehoord heeft wordt het festival een fijn moment om ermee kennis te maken, vinden de organisatoren. Zo kan iedereen voor zichzelf bepalen wat hij of zij er wel of niet mee wil, als idee, als model voor een betere wereld of als handvat voor de toekomst.

De festivalorganisatie probeert dingen direct anders te doen: ze steken in op duurzaam reizen naar het festival. Dat doen ze samen met GAON! Voor de lunch en het diner zorgen ze voor een aanschuifmaaltijd, lekker samen aan tafel. De keuze tussen eten en niet eten (en een klein alternatief), om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. Wegwerpservies is geen optie: afval willen ze voorkomen. Een deel van de podia wordt deels uit strobalen opgebouwd; vooraf weet men al waar de strobalen na het festival worden hergebruikt.

Op de website www.donut-festival.nl is nog veel meer informatie over het festival te vinden. Daar kan men ook voor tickets terecht. Er zijn ook solidariteitstickets: betaald door een ander voor diegene die anders niet zo makkelijk een ticket aan zouden kunnen schaffen. Elite BV in Neede heeft bijvoorbeeld dertig tickets gesponsord. 

Nieuwsgierig geworden? Via de website kan men ook inschrijven voor de nieuwsbrief.