Amnesty International op Koningsmarkt

EIBERGEN - Op Koningsdag is Amnesty International afdeling Berkelland met een kraampje aanwezig op de Oranjemarkt in Eibergen. Amnesty International strijdt voor de rechten van de mens, zoals die opgenomen zijn in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wereldwijd doet Amnesty onderzoek naar schending van deze mensenrechten. Het is onafhankelijk van regeringen, politieke ideologie, economische belangen of religie, en wordt voornamelijk financieel gesteund door leden en publieke donaties.

In de Amnesty-kraam kunnen deze zaterdag 27 april diverse mooie, leuke en (maatschappijkritische) artikelen gekocht worden, waaronder kaarten, kaarsen, servetten, boekjes et cetera.
Tevens is er gelegenheid om, inmiddels voor velen bekende en vertrouwde, petities te ondertekenen ten behoeve van personen die om diverse redenen, vervolgd of gevangen worden gezet, vaak zonder enig gedegen onderzoek en een eerlijk en onafhankelijk proces. Bijvoorbeeld voor de vrijlating van de Russische Aleksei Gorinov, gemeenteraadslid in Moskou, maar al twee jaar in de gevangenis zit, omdat hij opriep tot een einde van de oorlog tegen Oekraïne. Of voor Narges Mohammadi, voorvechter voor vrouwen- en mensenrechten In Iran. Ze is veroordeeld tot meer dan 12 jaar gevangenisstraf en 154 zweepslagen. Afgelopen jaar ontving zij de Nobelprijs voor de Vrede voor haar belangrijke rol in Iran. Of dichter bij huis, namelijk de Nederlandse overheid, om te stoppen met het sluiten van migratiedeals ten koste van mensonterende opvang en mensenlevens.