Berkelland naar energieneutraal

Algemeen

BERKELLAND - De gemeente Berkelland wil in 2030 energieneutraal zijn. Daarom zijn drie verordeningen aan gemeenteraad voorgelegd als stimulerings-maatregel om in 2019 1/3 energieneutraal te zijn. Het gaat om 'Subsidieverordening Achterhoek Bespaart 2016 t/m 2018', 'Verordening Verbrede Duurzaamheidslening Eigen woning gemeente Berkelland 2016', 'Verbrede Stimuleringsregeling voor Midden en kleinbedrijf, Instellingen en Agrarische- en agrarisch gerelateerde bedrijven gemeente Berkelland 2016'.

Als de gemeenteraad in september instemt met de genoemde verordeningen kunnen zowel woningeigenaren als instellingen en bedrijven gebruik maken van aantrekkelijke leningen en één subsidieregeling voor energie opwekkings- en besparingsmaatregelen. Na instemming door de gemeenteraad kunnen vanaf 1 oktober aanvragen worden ingediend.

Wethouder Joke Pot: "We willen er met z'n allen voor gaan om ons uiteindelijke doel, Berkelland energieneutraal in 2030, te halen. Ik hoop echt dat veel inwoners gebruik gaan maken van deze aantrekkelijke subsidie- en leningsmogelijkheden om dat te bereiken."

Het doel van deze verordening is het stimuleren van energiebesparende isolatiemaatregelen in bestaande woningen die in bezit zijn van particulieren en door henzelf worden bewoond en gebouwd zijn vóór 1980. Van deze subsidieregeling is de afgelopen jaren ook al veelvuldig gebruik gemaakt.

De regeling 'Achterhoek Bespaart' biedt huiseigenaren de mogelijkheid om maximaal 500 euro subsidie te krijgen voor energiebesparende maatregelen in hun woning. De subsidie is beschikbaar voor dak-, gevel- of vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Vraagt men samen met minimaal zes buren of wijkbewoners tegelijk subsidie aan dan komt men zelfs in aanmerking voor een bonus en kan de subsidie oplopen tot 750 euro. De regeling gaat - met terugwerkende kracht – in vanaf 15 maart 2016. Tot en met 2018 is 600.000 euro beschikbaar voor deze regeling.

De Duurzaamheidslening is een lening tegen gunstige voorwaarden, waarmee inwoners met een eigen woning in de gemeente Berkelland energiebesparende en duurzame energie opwekmaatregelen in en aan hun woning kunnen financieren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie maatregelen, ledverlichting, groen dak of een warmtepomp. Door de woning energiezuiniger te maken met energiebesparende maatregelen besparen inwoners niet alleen op hun woonlasten, de woning wordt er ook aangenamer en comfortabeler van. Meer wooncomfort én een lagere energierekening dus. Bovendien helpt het mee aan een beter milieu en kunnen de energiebesparende maatregelen goed zijn voor de waarde van de woning. Het leenbedrag ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro en de looptijd 10 tot 15 jaar. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) toetst de kredietwaardigheid van de lener.

De gemeente Berkelland kende al een stimuleringsregeling, maar deze was beperkt tot leningen voor agrarische bedrijven en duurzame energieopwekking met zonnepanelen of zonneboilers. In de nieuwe regeling vallen ook de doelgroepen Midden- en kleinbedrjf en instellingen (zoals sportverenigingen en dorps- en kulturhuizen) er onder. Nieuw is ook dat een breder scala van opwekinstallaties en isolatiemaatregelen, energieadvies en aanschaf van certificaten in een postcoderoos coöperatie onder de regeling vallen. MKB-bedrijven en instellingen kunnen tegen een zeer gunstig rentetarief een lening aangaan voor verduurzamingsmaatregelen aan hun gebouwen. Het leenbedrag ligt tussen de 2.500 en 50.000 euro en de looptijd – afhankelijk van het MKB-bedrijf of instelling – is 5 of 10 jaar. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) toetst ook hier de kredietwaardigheid van de lener.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant