Elf van de twaalf gedecoreerde Berkellanders met burgemeester Joost van Oostrum (de heer Bennink ontving zijn onderscheiding in Oost Gelre). Foto: Rob Stevens
Elf van de twaalf gedecoreerde Berkellanders met burgemeester Joost van Oostrum (de heer Bennink ontving zijn onderscheiding in Oost Gelre). Foto: Rob Stevens

Koninklijke onderscheidingen Berkelland 2024

Maatschappij

Twaalf Berkellanders worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Door Rob Stevens

BERKELLAND - Vrijdag 26 april is de dag voor Koningsdag. Het is traditioneel de dag van de Lintjesregen. De dag dat overal in het land mensen in het zonnetje worden gezet vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. In heel Nederland werden dit jaar ruim drieduizend mensen koninklijk gedecoreerd. In Berkelland gaat het om twaalf inwoners. Zij zijn allen benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om: 1. De heer Henny Bennink (86) uit Eibergen, 2. De heer Gerrit Bruntink (72) uit Neede, 3. Mevrouw Anny Bruntink-Bruinshorst (70) uit Neede, 4. De heer Henk Holtkamp (80) uit Neede, 5. De heer Henk Leever (72) uit Haarlo, 6. De heer Barth Mostert (82) uit Borculo, 7. De heer Robert Rinders (57) uit Borculo, 8. De heer Gerard Ruesink (61) uit Eibergen, 9. De heer Jan Saaltink (71) uit Eibergen, 10. De heer Jos Scholte van Mast (68) uit Rekken, 11. Mevrouw Rikie Scholte van Mast-Koier (65) uit Rekken, 12. De heer Hanjo Willems (57) uit Borculo. De heer Bennink ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding in de gemeente Oost Gelre.

Het gemeentelijk personeel is vrijdagmorgen feestelijk gekleed, veel medewerkers dragen een oranje stropdas. Speciaal voor deze gelegenheid is in het gemeentehuis een oranje loper uitgerold. Hierover betreden de gedecoreerden vanuit de zaal de plek waar de decoratie plaats zal vinden. De burgemeester roept hen één voor één naar voren. Bij een aantal is het pas net tevoren door gedrongen waarvoor ze écht in het gemeentehuis moeten zijn. En dus niet voor een vergadering over zonnepanelen, de vergunning voor een plaatselijke activiteit of de aanvraag van een verklaring voor een nicht. Burgemeester Van Oostrum met hese stem (hij is net herstelt van een griep): “Of u het nou leuk vindt of niet, u krijgt straks die koninklijke onderscheiding.” Hij somt daarna de namen op van elk van de elf Berkellanders die voor een lintje zijn voorgedragen vanwege hun verdiensten voor de samenleving. Daarna wordt elke genomineerde afzonderlijk, met partner, naar voren geroepen en wordt de lijst van verdiensten benoemd. Een scala aan activiteiten en functies, verdeeld over het hele maatschappelijke vrijwilligersveld, passeert zo die ochtend de revue. Voor elk wordt het ritueel afgesloten met de decoratie en de overhandiging van een bos bloemen. Opvallend is dat dit jaar twee keer een echtpaar naar voren wordt geroepen waarvan de man én de vrouw een lintje opgespeld krijgt.

Dit jaar werd vrijdagmiddag voor het eerst ook het Berkellands Jeugdlintje uitgereikt. Een viertal jongeren viel deze eer te beurt: Raun te Bogt (22 jaar), Jasper te Boome (22 jaar), Indy Franken (21 jaar) en Bram Roelvink (23 jaar). Zij zijn allemaal actief op meerdere fronten in de gemeenschap, maar hebben daarin ook iets gemeen. Ze komen namelijk allemaal uit Beltrum. Drie van de vier zijn actief lid van een wagenbouw groep. En ze zijn allemaal actief als jeugdtrainer, drie bij het voetbal en één (Indy Franken) bij de volleybalclub.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant