Ex-voorzitter Rinus Smet van het Platform BV Berkelland ontvangt uit handen van wethouder Han Boer een schilderij van Chris Overbeeke getiteld 'Berkellandschap'. In het midden de nieuwe voorzitter Erna Koeslag. Foto: Rob Weeber
Ex-voorzitter Rinus Smet van het Platform BV Berkelland ontvangt uit handen van wethouder Han Boer een schilderij van Chris Overbeeke getiteld 'Berkellandschap'. In het midden de nieuwe voorzitter Erna Koeslag. Foto: Rob Weeber

Innovatieve Dag voor Berkellandse Ondernemer

Algemeen

BERKELLAND - Afgelopen donderdag was de 6e Dag voor de Berkellandse Ondernemer met als thema Noaberschap - Out of the Box. Plaats van handeling was dit jaar de houthal van industrieel verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo. De bijeenkomst, georganiseerd door het Platform BV Berkelland, was tevens het moment om officieel afscheid te nemen van ex-voorzitter Rinus Smet, de pionier achter het Platform.

Door Rob Weeber

Opvolger Erna Koeslag wees op zijn niet aflatende ijver om ondernemend Berkelland bewust te maken van de kanteling in de maatschappij die zes jaar terug al zichtbaar werd. De veranderende maatschappij vereist vooral meer samenwerking tussen alle betrokkenen. Niet voor niets vertegenwoordigt het Platform inmiddels naast de gemeente, de ondernemersverenigingen en de industrie ook het onderwijs en LTO Noord.

Namens de gemeente gaf wethouder Han Boer een korte terugblik op het ontstaan van de samenwerking. Smet nam in 2009 zitting in het bestuur van de IKB en overtuigde de gemeente dat alle bloedgroepen in de lokale samenleving, bedrijfsleven, onderwijs en overheid, beter met elkaar moesten samenwerken en hun kennis delen. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de afdeling Economische Zaken en worden actuele vraagstukken succesvol gepakt, zoals breedband in het buitengebied en verduurzaming van de industrieterreinen. Als dank ontving hij een mooi schilderij van de Needse kunstschilder Chris Overbeeke, genaamd 'Berkellandschap'.

Erna Koeslag gaf in haar presentatie inzicht in haar plannen met het Platform. "Het Platform BV Berkelland staat voor een wijziging in de organisatiestructuur waarbij er gewerkt gaat worden aan een brede bestuurslaag met een aantal projectgroepen met eigen specifieke aandachtsgebieden. Dit in combinatie met de goed gevulde Economische Agenda van de gemeente Berkelland biedt veel kansen voor ondernemend Berkelland. Samen met vele anderen ga ik als nieuwe voorzitter enorm mijn best doen hier een succes van te maken." Een voorbeeld betreft de intensivering van de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Er is bijvoorbeeld contact met het International Business Center (IBC) dat het plan heeft om leerlingen van 4 havo een onderneming te laten starten, compleet met KvK inschrijving. Verder kent Berkelland initiatieven als Koekel(o)eren, het Innovatielokaal van het nieuwe Onderwijsplein en het Technieklokaal. Allemaal gericht op een vroegtijdige oriëntatie van leerlingen op hun talenten en latere carrière.
Ook Bertus Satink van het Assink Lyceum wees in een kort interview op het belang van een nauwe band tussen bedrijfsleven en onderwijs. Het nieuwe Innovatielokaal in Neede bijvoorbeeld daagt leerlingen uit en brengt ze in contact met nieuwe, voor hen nog onbekende vraagstukken. Voorwaarde is wel dat ook het bedrijfsleven de deuren openhoudt voor dergelijke initiatieven.

Het officiële gedeelte werd na een korte inleiding van gastheer Peter Rikken van Meilink afgesloten met de noabertour door de hallen van Meilink. Tijdens de tour werden de bezoekers in groepen langs zeven initiatieven geleid die model staan voor samenwerking en vernieuwing. Een ervan was het nieuwe centrumplan van Eibergen dat gekenmerkt wordt door de nieuwe vorm van samenwerking tussen inwoners en gemeente. Na de rondleiding was het informele netwerkgedeelte aan de beurt, ondersteund door een hapje en een drankje. Uit de opkomst mag je concluderen dat de inzet van het Platform gewaardeerd wordt. Er waren zo'n 140 bezoekers uit alle geledingen aanwezig. Een mooie start voor de nieuwe voorzitter, maar wat haar betreft nog lang niet voldoende.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant