Netty Hengeveld overhandigt het eerste exemplaar van ‘Lachen en Liepen in één buultjen’ aan haar ouders. Foto: Rob Weeber
Netty Hengeveld overhandigt het eerste exemplaar van ‘Lachen en Liepen in één buultjen’ aan haar ouders. Foto: Rob Weeber

Lachen en Liepen in één buultjen

Algemeen

EIBERGEN - 'Lachen en Liepen in één buultjen', is de titel van het tweede boekje met streektaalgedichten van Netty Hengeveld en verwijst naar een uitspraak van haar overgrootmoeder. Afgelopen zaterdagmiddag presenteerde zij haar nieuwe gedichtenbundel bij boekhandel Gellekink in Eibergen en droeg het boek op aan haar ouders.

Door Rob Weeber

In een mooie en betekenisvolle speech in het streekdialect verbond zij de lach en de traan door het aanstaande gouden huwelijk van haar ouders en het feit dat begin dit jaar bij beide ouders kanker werd geconstateerd. Daarna overhandigde zij hen het eerste exemplaar. Een aantal gedichten uit het hoofdstuk van de gedichtenbundel, Tussen Hoppe en Vrees, is bovendien speciaal aan hen gewijd. Ook haar zus was aanwezig, niet toevallig ook de illustratrice van de bundel.

Hengeveld is haar hele leven al geraakt door zaken als spiritualiteit en zingeving. Al vroeg in haar jeugd wist ze dat ze hiermee verder wilde later. Maar het zou eerst een baan in de ziekenzorg worden na de middelbare school. Pas in 1997 zette ze de grote stap en ging theologie studeren. Ze werd voorganger in de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB en ging aan het werk in de Protestante Kerk Nederland. Vanaf 2003 verzorgde ze ook uitvaarten buiten de kerk om en legde daarmee de basis van haar latere stap naar zelfstandigheid. Dit geschiedde in 2012. Ze omschrijft haar werkzaamheden als 'begeleiding bij kostbare momenten met aandacht voor spiritualiteit en streektaal'. De keuze voor de streektaal is een bewuste. Het symboliseert voor haar de Saksische spiritualiteit waarmee ze zich verbonden voelt en die haar inspireert. Maar het is voor veel mensen uit de streek ook de taal der herkenning. Het heeft iets vertrouwds, iets gelijkwaardigs, waardoor ze zich makkelijker openstellen voor anderen. "In de Achterhoek is men over bepaalde gevoelszaken, zoals het geloof, niet zo open", aldus Hengeveld. "Je moet het gesprek daarom goed kunnen sturen in de richting die je wilt. Mijn werk als pastor komt daarbij goed van pas. Ik wil ook van te voren geen informatie ontvangen over de betreffende persoon. Gaandeweg het gesprek ontrafel ik het verhaal en ga ermee aan het werk."

Steeds meer uitvaarten bijvoorbeeld worden dan ook in het dialect gehouden, Hengeveld verzorgt het inhoudelijke gedeelte van de dienst, de rest wordt door de uitvaartleider gedaan. Alle teksten die ze na haar eerste interview maakt, worden van te voren toegezonden en eventueel aangepast totdat het tot ieders tevredenheid is. Haar eerste gedichtenbundel, "Een helen troost…"., verscheen twee jaar terug, Ze ontving daarvoor zelfs een nominatie voor het beste boek Achterhoek/Liemers in dat jaar. Dit heeft haar destijds veel reacties en publiciteit opgeleverd. Haar klanten komen zelfs van buiten de Achterhoek.

Het boek 'Lachen en Liepen in één buultjen' is te koop bij boekhandel Gellekink aan de J.W. Hagemanstraat in Eibergen. Zaterdag 29 oktober presenteert zij haar boek bij boekhandel Rutgers in Varsseveld. Voor meer informatie over Netty Hengeveld kan men terecht op haar website.


www.lievetied.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant