Voorzitter Geert Rexwinkel van De Molenruiters tijdens eventing.  Foto: PR)
Voorzitter Geert Rexwinkel van De Molenruiters tijdens eventing. Foto: PR)

De Molenruiters houden herfsteventing

Algemeen

REKKEN - Na de pilot in 2015 heeft Rijvereniging de Molenruiters uit Rekken besloten om dit jaar een vervolg te geven aan de herfsteventing. En dus wordt er een open wedstrijd gereden in het weekend van 5 en 6 november. De locatie is dezelfde als vorig jaar, het terrein aan de Nieuwenkampsweg in Rekken.

Door Rob Weeber

De zaterdag is voor het springconcours en de cross. Vanaf 9.30 uur stuurt de eerste ruiter zijn paard het springterrein op. Daarna gaat hij of zij bij de dierenarts langs en start om 10.00 uur met de cross. Iedere twee minuten start een nieuwe deelnemer met de cross. Na de cross is er weer het verplichte bezoek aan de dierenarts en daarna het wachten op de uitslag. Deelnemers mogen weer een fraai parcours verwachten, ontworpen door Harm Rexwinkel, die ook de parcoursbouwer van de Bollert Brons is. De totale lengte dit jaar is ca. 2 km met 20 hindernissen onderweg. De bedoeling van het parcours is dat het in de ideale tijd wordt afgelegd, niet te snel en niet te langzaam. Bij voorkeur ook zonder strafpunten natuurlijk. De winnaar is degene met de minste strafpunten. Een weigering bijvoorbeeld levert 20 strafpunten op. Weigert het paard drie keer achtereen bij dezelfde hindernis, dan wordt de combinatie uit de race genomen. Dit geldt ook in het geval een paard over het gehele parcours in totaal vijf keer weigert. Een fout bij een hindernis levert bovendien 5 strafpunten op. Daartegenover staat dat een ruiter op twee, voor hem onbekende, plekken op het parcours zijn eventueel opgelopen strafpunten kan verminderen. Op die plekken staan namelijk twee juryleden verdekt opgesteld die het rij- en springgedrag beoordelen. De toegekende cijfers worden op het eventuele strafpuntentotaal in mindering gebracht. De zaterdag is voor de categorieën B, M en L, paarden en pony's.

Op zondag 6 november staat het evenement in het teken van de oefencross. Dan mag iedereen die een paard bezit springen en de cross rijden. Het is echter geen klassement en kent dus geen prijsuitreiking. Hier komen bijvoorbeeld ruiters die een nieuw paard hebben en ervaring willen opdoen met het dier.

Geert Rexwinkel is in het dagelijks leven zelfstandig hoefsmid en in zijn vrije tijd voorzitter van De Molenruiters. Hij rijdt zoals altijd ook zelf mee en is daarnaast druk met de organisatie van het evenement. "Bij een samengestelde wedstrijd is het element veiligheid zeer belangrijk. Zo moet er altijd een ambulancetrailer met een trekker ervoor klaar staan die in geval van nood snel en makkelijk ter plaatste kan zijn. Verder moeten alle paarden twee keer door de dierenarts gekeurd worden, een keer na het springen en dus voor de cross en een keer na de cross. Het is de plicht van de ruiter om dit niet te vergeten, anders volgt diskwalificatie. Sinds 2015 echter is er nog een verplichte keuring bijgekomen in het kader van natuurbehoud. Als onderdeel van de vergunningsprocedure stelt de gemeente nu een rapport op waaruit moet blijken dat het geplande evenement geen bedreiging is voor bepaalde kwetsbare dier- en plantsoorten. Het aanwezig zijn van bepaalde diersoorten bijvoorbeeld kan een evenement uitsluiten. Onze aanvraag is gelukkig goedgekeurd en geldt voor vijf jaar."

De wedstrijden duren op zaterdag 5 november van 9.30 tot ca. 16.30 uur. Zondag 6 november is de start om 10.00 uur, met de verwachting dat het iets eerder afgelopen is.


www.molenruitersrekken.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant